Το Solana (SOL) με απλά λόγια
Το Solana (SOL) με απλά λόγια

Το Solana είναι ένα blockchain ανοιχτού κώδικα που βασίζεται σε έξυπνα συμβόλαια και έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί αποκεντρωμένες εφαρμογές.

Ιδρύθηκε το 2017 από τη Solana Labs και τον ιδρυτή Anatoly Yakovenko.

Το Solana χρησιμοποιεί το σύμβολο SOL και έγινε διάσημο το 2021 αφού η τιμή του εκτινάχθηκε στα ύψη κατά 12.000%.

Τα βασικά στοιχεία που το κάνουν τόσο ξεχωριστό είναι ο αριθμός των συναλλαγών που μπορεί να χειριστεί ανά δευτερόλεπτο και η προσιτή τιμή του.

Το Solana στοχεύει να λύσει τα προβλήματα ταχύτητας, κόστους και επεκτασιμότητας που αντιμετωπίζουν άλλα blockchain (όπως το Ethereum και το Binance Smart Chain).

Έχει χρόνο μπλοκ 400 ms, που σημαίνει ότι μπορεί να διευκολύνει 50.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (TPS), σε σύγκριση με τα 1000 TPS της Polkadot, τα 100 TPS της BSC και τα 15 TPS του Ethereum.

Μία οικονομική εναλλακτική του Ethereum

Όταν ασχολείσαι με εφαρμογές τόσο στο Ethereum όσο και στο Solana, θα παρατηρήσεις μια μεγάλη απόκλιση του κόστους που υπάρχει στις δύο εφαρμογές.

Από τον Ιανουάριο του 2022, πολλοί άνθρωποι έχουν στραφεί αποκλειστικά στο Solana για τα πειράματά τους σε αποκεντρωμένα χρηματοοικονομικά και NFTs.

Η οικονομική προσιτότητα προέρχεται από το proof of stake (Pos) πάνω στο οποίο βασίζεται.

Ουσιαστικά, αντί να ανταμείβονται οι miners για τις προσπάθειές τους μέσω του proof of work (PoW), ανταμείβονται με ένα ποσοστό των τελών συναλλαγής.

Αυτό αφαιρεί την τεράστια απαίτηση αερίου που είναι απαραίτητη για την αντιστάθμιση της υπολογιστικής ισχύος που χρησιμοποιείται από τους επικυρωτές σε PoW.

Το γρηγορότερο blockchain στον κόσμο

Τι είναι αυτό που κάνει το Solana τόσο γρήγορο;

Sea Level

To Solana έχει ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται “sea level”. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να εκτελεί έξυπνα συμβόλαια ταυτόχρονα.

Αν λοιπόν σε άλλες πλατφόρμες έξυπνων συμβολαίων, όπως το Ethereum, χρειάζεται να πραγματοποιήσεις 5 εργασίες, θα πρέπει να τις ολοκληρώνεις μία μία κάθε φορά.

Με το Solana, μπορείς να κάνεις αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα. Αυτό είναι το λεγόμενο “sea level”.

Proof of History (PoH)

Συζητήσαμε ήδη για το θεμέλιο PoS πάνω στο οποίο έχει χτιστεί το Solana.

Παρόλα αυτά, χρησιμοποιεί επίσης έναν μηχανισμό που ονομάζεται Proof of History (PoH) για να υπερφορτίσει την ταχύτητά του.

Με απλά λόγια, το Proof of History (PoH) προσθέτει χρόνο στην εξίσωση.

Τα περισσότερα blockchain αντιμετωπίζουν το ζήτημα της συμφωνίας για το πότε επιβεβαιώνεται μια συναλλαγή. Η προσθήκη PoH καταργεί αυτό το ζήτημα.

Ανεξάρτητα από το πότε λαμβάνεται ένα μπλοκ, η χρονική σήμανση επιτρέπει στους επικυρωτές να παράγουν άλλα μπλοκ χωρίς να περιμένουν να συμφωνήσει το υπόλοιπο δίκτυο.

Ουσιαστικά, δηλαδή, συγχρονίζει τους πάντες στο δίκτυο!

Αντί τα μπλοκ (επικυρώσεις) να επιβεβαιώνονται, στη συνέχεια να παραγγέλνονται και στη συνέχεια να προστίθενται στο blockchain για να εγκρίνονται οι συναλλαγές, επιβεβαιώνονται οι επικυρώσεις, γίνονται μπλοκ, επισυνάπτεται η ημερομηνία και, στη συνέχεια, γίνεται παραγγελία των μπλοκ.

Αυτό επιταχύνει περαιτέρω τις συναλλαγές.

Τα Tokenomics του Solana (SOL)

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές βασικές πληροφορίες για το Solana.

Το διακριτικό SOL είναι ένα μοναδικό διακριτικό που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του blockchain Solana παρόμοια με το ETH και το BNB.

Αρχικά εκδόθηκαν 500 εκατομμύρια μάρκες SOL και 300 εκατομμύρια κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή.

Το SOL είναι μοναδικό υπό την έννοια ότι είναι ταυτόχρονα αποπληθωριστικό και πληθωριστικό.

Αποπληθωριστικό γιατί περίπου το 50% της προμήθειας της συναλλαγής καταναλώνεται και πληθωριστικό επειδή ως ποντάρισμα δίνονται ανταμοιβές στους συμμετέχοντες.

Η αξία του SOL εκτινάχθηκε πάνω από 12.000% το 2021 και αρχικά παρουσιάστηκε ως “δολοφόνος” του Ethereum.

Η ομάδα πίσω από το Solana δεν μεταδίδει αυτό το μήνυμα, όπως και η ομάδα του Cryptonary.

Υπάρχει περισσότερο από αρκετός χώρος στον χώρο για πολλαπλές έξυπνες συμβάσεις μπλοκ αλυσίδων και υπάρχουν πολλές διαφορές που τις διαφοροποιούν μεταξύ τους.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ο Απόλυτος Οδηγός
για NFTs

Μάθε χρήσιμες συμβουλές για το τι είναι τα NFTs αλλά και και πως μπορείς να δημιουργήσεις εισόδημα με αυτά. Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα για να λάβεις το δωρεάν ebook.

Ο Απόλυτος
Οδηγός για NFTs

Τελευταία Άρθα