Το Cardano (ADA) με απλά λόγια
Το Cardano (ADA) με απλά λόγια

Η ιστορία έχει ως εξής: ένας μαθηματικός πήρε το Ethereum και προσπάθησε να το κάνει καλύτερο. Το Cardano είναι ένα κρυπτονόμισμα απόδειξης συμμετοχής που αναπτύχθηκε από τον συνιδρυτή του Ethereum, Charles Hoskinson.

Ο Hoskinson είδε ότι τα τρία κύρια προβλήματα των κρυπτονομισμάτων ήταν η επεκτασιμότητα (scalability), η διαλειτουργικότητα (interoperability) και η βιωσιμότητα (sustainability).

Επεκτασιμότητα (Scalability)

Εάν είσαι λάτρης του Bitcoin ή του Ethereum, γνωρίζεις πολύ καλά ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής τους είναι η επεκτασιμότητα.

Το Bitcoin μπορεί να επεξεργαστεί μόνο περίπου 5 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο και το Ethereum 15. Αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την VISA, που μπορεί να επεξεργαστεί περίπου 30.000 το δευτερόλεπτο.

Το παραπάνω οφείλεται στον μηχανισμό απόδειξης εργασίας (PoW) που χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των συναλλαγών.

Ο Hoskinson πιστεύει ότι για να πετύχουν τα κρυπτονομίσματα, πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες τους, όσο περισσότεροι χρήστες εισέρχονται σε αυτά. Με άλλα λόγια, πρέπει να κλιμακωθούν γραμμικά με τους χρήστες τους.

Το Cardano χρησιμοποιεί μια διαφορετική μέθοδο επικύρωσης που ονομάζεται απόδειξη στοιχήματος (PoS).

Συγκεκριμένα, το Cardano εφαρμόζει κάτι που ονομάζεται “epochs”. Αυτή η διαδικασία, ουσιαστικά διαχωρίζει ποιος μπορεί να επικυρώσει συγκεκριμένα μπλοκ σε ένα συγκεκριμένο τμήμα ενός blockchain.

Αντί να έχουν όλοι τη δυνατότητα να επικυρώσουν ένα μπλοκ, επιλέγεται ένας συγκεκριμένος επικυρωτής, αφαιρώντας τον συνωστισμό και τον ανταγωνισμό που εμφανίζεται με το PoW στο Bitcoin. Το καλό με το Cardano είναι ότι όσο περισσότεροι χρήστες εισέρχονται, κάθε slot μπορεί να αναλυθεί ακόμη περισσότερο.

Διαλειτουργικότητα (Interoperability)

Η διαλειτουργικότητα είναι η ικανότητα διαφορετικών πραγμάτων να λειτουργούν μεταξύ τους. Σκέψου την σαν έναν γενικό φορτιστή που λειτουργεί με μια ποικιλία συσκευών. Αυτή είναι η κορυφαία διαλειτουργικότητα.

Το αντίθετο αυτού θα ήταν μια εταιρεία που κάνει τις συσκευές να εξαρτώνται από μια άλλη συσκευή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ότι ο μόνος τρόπος για να φορτίσεις το iPhone σου είναι με έναν επίσημο φορτιστή της Apple.

Καλό για την Apple, κακό για τον τραπεζικό σου λογαριασμό! Αυτή η διαδικασία μειώνει τον ανταγωνισμό, οδηγεί στον σχηματισμό μονοπωλίου και κοστίζει πολύ περισσότερο στους χρήστες.

Η αναγνώριση και η αποδοχή της διαλειτουργικότητας ως το μέλλον της κρυπτογράφησης είναι μια βασική ιδέα που τονίζουν ο Hoskinson και η ομάδα του. Θέλουν οι χρήστες του Cardano να μπορούν να αλληλεπιδρούν και με άλλα blockchains απρόσκοπτα.

Το πρωτόκολλο πλευρικών αλυσίδων KMZ

Παρά το φανταχτερό του όνομα, είναι απλώς ο τρόπος του Cardano να γεφυρώνει αβίαστα το Cardano με άλλα κρυπτονομίσματα σε άλλα blockchains. Με άλλα λόγια, είναι η κρυπτονομισματική εκδοχή της ανταλλαγής της λίρας με ευρώ και δολάρια.

Βιωσιμότητα (Sustainability)

Φυσικά, εδώ δεν κάνουμε λόγο για ζητήματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Πολύ περισσότερο, μιλάμε για την εγγύηση ότι ένα δίκτυο μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί σε βάθος χρόνου.

Διότι, όταν επενδύουμε σε ένα έργο, θέλουμε μια εγγύηση ότι το δίκτυο θα παραμείνει ζωντανό, θα καινοτομήσει και θα προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα μέσω απαραίτητων αλλαγών.

Το Cardano διαχειρίζεται το ζήτημα της βιωσιμότητας χρησιμοποιώντας ένα θησαυροφυλάκιο. Αυτό, εισπράττει τέλη από τους χρήστες και στη συνέχεια πληρώνει τους συνεισφέροντες για τις προσπάθειές τους στη συντήρηση του δικτύου και την καινοτομία. Με απλά λόγια, ένα αυτοβιώσιμο κρυπτονόμισμα.

Τι κάνει το Cardano;

Παρόλο που το Cardano κυκλοφόρησε σε ICO το 2017 (μια περιβόητη εποχή για απάτες στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων), το πρότζεκτ έχει αποδείξει την αξία του, περνώντας μέσα από αυστηρές δοκιμασίες, συνάπτοντας συνεργασίες με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια ή ακόμη και με χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συνεργασία του με την Γεωργία πάνω σε ένα σύστημα επαλήθευσης ταυτότητας .

Ο οδικός χάρτης του Cardano αναλύεται σε 5 στάδια.

Ίδρυμα, Αποκέντρωση, Έξυπνες Συμβάσεις, Κλιμάκωση, Διακυβέρνηση.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το Cardano προσφέρει πολύ παρόμοιες υπηρεσίες με το Ethereum, όπως τα βιώσιμα έξυπνα συμβόλαια, η βάση για αποκεντρωμένες εφαρμογές, η ανταλλαγή NFT και πολλά άλλα.

Ωστόσο, είναι δίκαιο να πούμε ότι το Cardano δεν απέχει τόσο πολύ από το Ethereum, κάτι που ενδεχομένως υποδεικνύεται από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση της αγοράς του.

Μία βασική σημείωση: το ADA είναι το σύμβολο και το διακριτικό που χρησιμοποιείται για το Cardano με τον ίδιο τρόπο που ο Ether είναι το διακριτικό και το ETH είναι το σύμβολο για το Ethereum.

Πώς διαφέρει το Cardano από το Ethereum;

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο δημιουργός του Cardano, Hoskinson, ήταν επίσης συνιδρυτής του Ethereum. Ωστόσο, λόγω διαφωνιών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Ethereum, ο Hoskinson προχώρησε και άρχισε να εργάζεται στο Cardano.

Το κύριο ζήτημα ήταν ότι ο Vitalik Buterin (δημιουργός του Ethereum) επέμενε στο χαρακτήρα του Ethereum ως μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση, ενώ ο Charles Hoskinson ήθελε να είναι μια κερδοσκοπική οντότητα.

Τόσο το Ethereum όσο και το Cardano είναι πλατφόρμες που βασίζονται σε έξυπνες συμβάσεις, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

– Η Cardano χρησιμοποιεί PoS από την έναρξή της. Το Ethereum θέλει να περάσει από το PoW στο PoS το 2022.
– Το Cardano έχει TPS (συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο) 257 έναντι του Ethereum που έχει μόλις 15.
– Το Cardano είναι αποπληθωριστικό, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ένα σταθερό ποσό (45 δισεκατομμύρια), ενώ το Ethereum σχεδιάζει να εισάγει περισσότερα διακριτικά (tokens) κάθε χρόνο.

O Hoskinson

Ως τελική σκέψη, πρέπει να αναφερθούμε στον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Ένα από τα πιο σημαντικά «θέματα» που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σχετικά με το Cardano είναι ο δημιουργός του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Charles Hoskinson είναι μία λαμπρή προσωπικότητα, ωστόσο υπήρξε ένα μοτίβο καθυστερημένων υποσχέσεων.

Σε τι οφείλεται αυτό; Είναι άραγε αναμενόμενο κάτι τέτοιο με ένα επαναστατικό προϊόν ή μήπως ρίχνει φως στη δυσλειτουργία εντός της ομάδας;

Επίσης, με το Ethereum 2.0 στον ορίζοντα, ενδέχεται ο παλιός φίλος του Hoskinson να είναι αυτός που θα λύσει πρώτα τα προβλήματα επεκτασιμότητας.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, πώς θα επηρέασει η επιτυχία του Ethereum το Cardano; Είναι τελικά τα δύο κρυπτονομίσματα αντίπαλοι ή απλώς πολύ παρόμοια πρότζεκτ, ανεξάρτητα το ένα από το άλλο;

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ο Απόλυτος Οδηγός
για NFTs

Μάθε χρήσιμες συμβουλές για το τι είναι τα NFTs αλλά και και πως μπορείς να δημιουργήσεις εισόδημα με αυτά. Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα για να λάβεις το δωρεάν ebook.

Ο Απόλυτος
Οδηγός για NFTs

Τελευταία Άρθα