Τι πρέπει να γνωρίζεις για το Staking
Εάν επενδύεις στα κρυπτονομίσματα, το staking(= ποντάρισμα) είναι ένα κόνσεπτ που θα ακούς συχνά. Τι είναι όμως αυτό; Είναι ο τρόπος με τον οποίο πολλά κρυπτονομίσματα επαληθεύουν τις συναλλαγές τους και επιτρέπει στους συμμετέχοντες να κερδίζουν ανταμοιβές στις διαθέσεις τους .
Κρυπτονομίσματα που προσφέρουν το staking, χρησιμοποιούν τον μηχανισμό συναίνεσης “Proof of Stake”,μια μέθοδο που χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των συναλλαγών χωρίς την ανάγκη κεντρικού διαμεσολαβητή.
Είναι μια πολύ λιγότερο ενεργοβόρα εναλλακτική λύση στο Proof of Work. To staking είναι ένας τρόπος απόκτησης παθητικού εισοδήματος μέσω των κρυπτονομισμάτων, αλλά πρώτα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί.
Proof of Work (PoW) vs Proof of Stake
• Το Proof of Stake είναι ένας νεότερος μηχανισμός συναίνεσης που στοχεύει να αυξήσει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα καθώς και να προσφέρει χαμηλότερες τιμές από το Proof of Work.
• Το Proof of Work είναι ενεργοβόρα και περιλαμβάνει πολλή αυθαίρετη υπολογιστική εργασία. Τα μαθηαμτικά προβλήματα που καλούνται να λυθούν,δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από τη διατήρηση της ασφάλειας του δικτύου.
• Το PoS προσφέρει μια εναλλακτική που επιτρέπει στα blockchain να λειτουργούν με πιο ενεργειακά αποδοτικό τρόπο, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την αποκέντρωση.
• Η διαφορά μεταξύ PoW και PoS είναι ότι, αντί να μπορεί οποιοσδήποτε να επικυρώσει τις συναλλαγές, οι επικυρωτές πρέπει πρώτα να ποντάρουν τις μάρκες τους για να είναι κατάλληλοι για αυτό. Το PoS είναι πολύ πιο ενεργειακά και οικονομικά αποδοτικό αποδοτικό και καθώς και επεκτάσιμο.
Πώς λειτουργεί το Proof of Stake;
Ενώ η ακριβής μέθοδος ποικίλλει ανάλογα με το blockchain, η ιδέα είναι ότι οι χρήστες μπορούν να κλειδώσουν τα νομίσματα τους σε ένα stake συμβόλαιο για να εξασφαλίσουν το δίκτυο και να κερδίσουν μία αμοιβή από κάθε συναλλαγή που επικυρώνουν. Κάθε χρήστης ανταμείβεται ανάλογα με το ποντάρισμα του. Οι επικυρωτές PoS κινητοποιούνται περαιτέρω από το δικό τους μερίδιο (διακράτηση νομισμάτων) καθώς εάν η ασφάλεια του δικτύου δεν διατηρείται αποτελεσματικά, μπορεί να χάσουν το μερίδιο τους.
Στο Cosmos, για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να ποντάρουν τις ATOM μάρκες τους και σε αντάλλαγμα, να λειτουργήσουν έναν κόμβο του επικυρωτή. Ως ανταμοιβή για το ποντάρισμα των μάρκων τους, κερδίζουν ένα ποσοστό από κάθε συναλλαγή που υποβάλλεται σε επεξεργασία. Μια καλή προσθήκη που έχει εφαρμόσει η Cosmos για λόγους ασφαλείας είναι ότι εάν διαπιστωθεί ότι οι κόμβοι ενεργούν ανέντιμα τιμωρούνται και χάνουν τις μάρκες τους.
Μερικά κρυπτονομίσματα που προσφέρουν staking είναι τα εξής: Ethereum, Cardano, Polkadot, Solana και Terra
Τι είναι το Staking Pool;
Οι staking pools προσφέρουν ένα πρόσθετο επίπεδο ευελιξίας για μεμονωμένους συμμετέχοντες και μειώνουν την είσοδο. Συχνά, ένα νόμισμα πρέπει να πονταριστεί για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μπορεί να υπάρχει ένα ελάχιστο υπόλοιπο που απαιτείται για το ποντάρισμα. Συνήθως, οι staking pools δεν επιβάλλουν συγκεκριμένους χρόνους ανάληψης και απαιτούν χαμηλό ελάχιστο υπόλοιπο.
Κίνδυνοι Staking
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το staking είναι επικίνδυνο. Απαιτεί συχνά μια περίοδο κλειδώματος, όπου η κρυπτογράφηση δεν μπορεί να μεταφερθεί για μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι οι πονταρισμένες μάρκες δεν μπορούν να διαπραγματευτούν ακόμη και αν αλλάξουν οι τιμές. Πριν ποντάρεις, είναι ζωτικής σημασίας να ερευνήσεις τις απαιτήσεις πονταρίσματος για κάθε έργο.