Τι είναι το Cold Storage; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.
Τι είναι το Cold Storage; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Τι είναι το Cold Storage; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Tα τελευταία χρόνια τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται μονίμως στην επικαιρότητα και έχει γίνει πλέον γνωστό πως οι  χάκερ έχουν επιστρατεύσει τις συναλλαγές του Βitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων. Όμως, τι χρειάζεται να κάνεις για να κρατήσεις τα κέρδη σου ασφαλή;

Μια ασφαλής μέθοδος για να κρατήσεις ακόμη τα κεφάλαια,στον λογαριασμό σου είναι η μέθοδος Cold Storage. Όμως, τι μπορείς να κάνεις ακριβώς με αυτή την μέθοδο;

Πρόκειται για έναν όρο που δίνεται στα ψηφιακά πορτοφόλια που διατηρούνται εκτός σύνδεσης για την προστασία των κεφαλαίων των κρυπτονομισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, είναι απαραίτητα για να αποτρέψουν κάποια διαδικτυακή κλοπή μεγάλων κεφαλαίων. Τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν ευκολίες άμεσης ανάληψης. Όμως, η διατήρηση μεγάλων κεφαλαίων σε ένα πορτοφόλι που είναι συνδεδεμένο διαδίκτυο δεν είναι ασφαλής,όπως και ένα μεγάλο υπόλοιπο σε τρεχούμενο λογαριασμό λόγω του κινδύνου δόλιας δραστηριότητας σε περίπτωση που η χρεωστική κάρτα έχει χαθεί ή κλαπεί.

Παρόλ’αυτά, υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες λύσεις του Cold Storage αλλά και τρόποι ασφαλούς διατήρησης σημαντικών δεδομένων που σχετίζονται με το υπόλοιπο των κρυπτονομισμάτων. Βέβαια, είναι στο χέρι του κάθε χρήστη να αποφασίσει ποια μέθοδος Cold Storage ταιριάζει καλύτερα.

Πως λειτουργεί;

Καταρχάς, είναι ένα πορτοφόλι που δεν είναι συνδεδεμένο στο Internet και ο χρήστης μπορεί να μεταφέρει κεφάλαια απο το Cold Storage πορτοφόλι του σε αυτό που διαθέτει online με σκοπό να κάνει πληρωμές αλλά και επενδύσεις, όποτε είναι απαραίτητο.

Στην συναλλαγή αναγράφονται οι λεπτομέρειες των δημόσιων και ιδιωτικών κλειδιών που απαιτούνται για την πρόσβαση στο πορτοφόλι και την μεταφορά χρημάτων και πληρωμών. Τα κλειδιά αυτά είναι κρυπτογραφημένα και συνίσταται να διατηρούνται ασφαλή και εκτός σύνδεσης του διαδικτύου, σε περίπτωση που κάποιος χάσει τα “κλειδιά” και για να αποτρέψει την πρόσβαση των χάκερ.

Υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν Cold Storage υπηρεσίες όπως η Ledger. Προσφέρονται διαφορετικά πορτοφόλια,αναλόγως και το κρυπτονόσμιμα. Επίσης, είναι εφικτό να αγοράσεις  μια hardware συσκευή για να ρυθμίσεις το Cold Storage.

Είδη Cold Storage

Oρισμένοι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων επινοούν τις δικές τους μεθόδους διατήρησης των κεφαλαίων τους εκτός σύνδεσης, όπως:

Τα μεταφέρουν σε USB stick ή κάρτα μνήμης και τα αποθηκεύουν σε ενα ασφαλές σημείο στο σπίτι τους ή σε κλειδωμένη θυρίδα
Χρησιμοποιούν ένα Paper Wallet και κρατάνε τις λεπτομέρειες μέσα σε αυτό,σε ένα ασφαλές μέρος στο σπίτι τους. Πιο συγκεκριμένα, τα δημόσια και τα ιδιωτικά κλειδιά,που εκδίδονται κατα την συναλλαγή, είναι αναγραφόμενα σε ένα χαρτί και αποθηκεύονται ως έντυπο αντίγραφο στο πορτοφόλι.
Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιήσεις το WiFi για να κατεβάσεις τις λεπτομέρειες των κλειδιών, καθώς μπορεί να γίνουν ορατές από άλλους. Είναι ασφαλέστερο να τα αποθηκεύσεις σε ενα USB stick και να τα εκτυπώσεις. Ιστοσελίδες όπως, Bitaddress.org ή WalletGenerator.net  σου δείχνουν πως να φτιάξεις ένα Paper Wallet και την διαδικασία μεταφοράς των κεφαλαίων.

Τα Desktop Wallet είναι φάκελοι στον προσωπικό σου υπολογιστή που περιέχουν τα δεδομένα που απαιτούνται για την πρόσβαση στον λογαριασμό. Ο κίνδυνος εδώ είναι οτι εάν ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή καταρρέυσει ή παραβιαστεί, ενδεχομένως να χάσεις όλο το κρυπτονόμισμα

Τα πιθανά προβλήματα με την αποθήκευση των κρυπτονομισμάτων ή των δημοσίων & ιδιωτικών κλειδιών με την χρήση έντυπων αντίγραφων είναι ότι μπορεί να καταστραφούν, να χαθούν ή άλλοι να δουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για να αποκτήσουν πρόσβαση στο πορτοφόλι παράνομα. Γι’αυτο και θεωρείται οτι οι Cold Storage υπηρεσίες που προσφέρουν οι εταιρείες είναι η πιο ασφαλής μέθοδος αποθήκευσης των κεφαλαίων σου. (Hardware Wallet)

Τι είναι ακριβώς το Hardware Wallet και τι κάνει;

Ένα Hardware Wallet θεωρείται ότι είναι η πιο ασφαλής μέθοδος αποθήκευσης κρυπτονομισμάτων εκτός σύνδεσης διαδικτύου, επειδή επιτρέπει στον κάτοχο να μεταφέρει εύκολα τα χρήματα όταν χρειάζεται, χρησιμοποιώντας ασφαλή ιδιωτικά κλειδιά που αποθηκεύονται και αυτά εκτός σύνδεσης.

Το πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι τα χρήματα μπορούν να ανακτηθούν με ένα εφεδρικό κλειδί (backup seed key). H φόρτωση περιλαμβάνει τη χρήση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου ή παρόμοιας συσκευής για την αποτροπή της συνεχούς μετάδοσης δεδομένων μέσω διαδικτύου. Επιπλέον,δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει πρόσβαση στα δεδομένα εάν ο σκληρός δίσκος χαθεί ή καταστραφεί.

Υπάρχουν διάφορα hardware wallets διαθέσιμα στην αγορά. Εταιρείες όπως η Ledger, η KeepKey, η Trezor παρέχουν όλες τις hardware συσκευές που υποστηρίζουν πολλαπλά altcoins και οι οποίες να ελεγχθούν από συμβατές εφαρμογές για κινητά.

Τι είναι το Deep Cold Storage;

Το Deep Cold Storage είναι απλό. Ανεβαζεις τα δεδομένα κρυπτονομισμάτων, που βρίσκονται μέσα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι, σε ένα USB stick ή κάρτα μνήμης και τα κλειδώνεις σε μία θυρίδα ασφαλείας.

Τα δεδομένα στην hardware συσκευή, θα περιέχουν περιέχουν τα ιδιωτικά κλειδιά που απαιτούνται για τη δαπάνη οποιουδήποτε κρυπτονομίσματος, προστατεύοντας έτσι τα χρήματα από μη εξουσιοδοτημένη χρήση.

Σε περιπτώσεις μεγάλων ποσών κρυπτονομισμάτων στο Cold Storage, ένα εξουσιοδοτημένο άτομο μπορεί να έχει πρόσβαση στο Deep Cold Storage όπως για παράδειγμα ένας δικηγόρος ή κάποιος που έχει εξουσιοδότηση μεγάλης διάρκειας (π.χ μέλος της οικογένειας),σε περίπτωση που κάποιος είναι ανίκανος να ενεργήσει μόνος του

Υπάρχουν μειονεκτήματα για την μέθοδο Cold Storage;

Αν υπάρχουν μειονεκτήματα,είναι κυρίως αυτά που σχετίζονται με τις βλάβες των hardware συσκευών, όπως ο εξοπλισμός του υπολογιστή,USB sticks και Paper Wallets,τα οποία καταστρέφονται. Επιπλέον,οι φυσικές συσκευές που περιέχουν τα δημόσια και ιδιωτικά κλειδιά και τα υπόλοιπα κρυπτονομισμάτων στο χρηματιστήριο,μπορεί, επίσης,να χαθούν ή μη εξουσιοδοτημένα άτομα μπορεί να δουν τα ιδιωτικά κλειδιά που απαιτούνται για πρόσβαση στους λογαριασμούς.

Ωστόσο, εάν οι κάτοχοι μεγάλων ποσών κρυπτονομισμάτων δεν χρησιμοποιήσουν κάποια μορφή Cold Storage, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην είναι ασφαλή τα ποσά στο χρηματιστήριο καθώς οι χάκερ δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία.

Η βιομηχανία δεν σταματά να δημιουργεί συνεχώς ασφαλείς λύσεις Cold Storage.Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες διαδικτυακές δραστηριότητες και υπηρεσίες, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας των κεφαλαίων κρυπτονομισμάτων. Oρισμένα από αυτά τα αντίγραφα ασφαλείας μπορούν να είναι ψηφιακά σε ένα πορτοφόλι Cold Storage εκτός σύνδεσης, καθώς και η χρήση ενός hardware wallet  ή απλώς να διατηρούν επιπλέον αντίγραφα ασφαλείας σε USB stick και σε χαρτί. Ένας συνδυασμός λύσεων Cold Storage είναι πάντα μια επιλογή για να βεβαιωθείς ότι έχεις μόνοι σου πρόσβαση στον λογαριασμό και ότι οι χάκερ δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά σου.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ο Απόλυτος Οδηγός
για NFTs

Μάθε χρήσιμες συμβουλές για το τι είναι τα NFTs αλλά και και πως μπορείς να δημιουργήσεις εισόδημα με αυτά. Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα για να λάβεις το δωρεάν ebook.

Ο Απόλυτος
Οδηγός για NFTs

Τελευταία Άρθα