Παιχνίδια Play-to-Earn: Τι είναι και γιατί έχουν αξία
Παιχνίδια Play-to-Earn: Τι είναι και γιατί έχουν αξία

Τα play-to-earn παιχνίδια που βασίζουν την ισχύ τους στα NFT, όπως για παράδειγμα το Axie Infinity, φέρνουν επανάσταση στον κόσμο του gaming.

Τι είναι όμως τα play-to-earn παιχνίδια και πώς λειτουργούν;

Τι είναι τα παιχνίδια play-to-earn;

Με απλά λόγια, τα παιχνίδια play-to-earn είναι παιχνίδια που χρησιμοποιούν τεχνολογίες blockchain όπως τα NFT για να επιτρέψουν στους παίκτες να λαμβάνουν ανταμοιβές που έχουν πραγματική αξία.

Στα παιχνίδια που βασίζονται σε blockchain, τα NFT δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους παίκτες να κατέχουν μοναδικά αντικείμενα εντός του παιχνιδιού, όπως wearables και οικόπεδα.

Τι είναι τα NFT;

Τα NFT ή αλλιώς non-fungible tokens είναι μοναδικά ψηφιακά διακριτικά που αντιπροσωπεύουν την ιδιοκτησία ψηφιακών και πραγματικών αντικειμένων, όπως τα έργα τέχνης και οι εικόνες.

Ο όρος fungible (στα ελληνικά ανταλλάξιμος) αναφέρεται σε ένα αντικείμενο που μπορεί να αντικατασταθεί από ένα άλλο πανομοιότυπο στοιχείο. Το φυσικό χρήμα και τα κρυπτονομίσματα είναι ανταλλάξιμα.

Ένα GBP μπορεί να ανταλλαχθεί με ένα άλλο GBP και ένα BTC μπορεί να ανταλλαχθεί με ένα άλλο BTC.

Τα NFT είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Κάθε NFT έχει μια μοναδική ψηφιακή υπογραφή που καθιστά αδύνατη την ανταλλαγή των NFT μεταξύ τους.

Επομένως, τα NFT είναι μη ανταλλάξιμα.

Σκέψου τα σαν μεμονωμένα έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο καλλιτέχνη και συνεπώς δεν μπορούν να ανταλλαχθούν με κάτι άλλο ή να αντικατασταθούν, καθώς το καθένα είναι μοναδικό.

Τα NFT φιλοξενούνται σε blockchain και συνήθως στο blockchain Ethereum. Η αυθεντικότητά τους καταγράφεται στο blockchain και μπορεί να ελεγχθεί δημόσια.

Αυτό είναι χρήσιμο για συλλεκτικά αντικείμενα, επώνυμα προϊόντα, έργα τέχνης και αντικείμενα μέσα σε ένα παιχνίδι.

Γιατί τα NFT είναι πολύτιμα;

Η απόδειξη ιδιοκτησίας και γνησιότητας, καθώς και η σπανιότητα ενός NFT, το καθιστούν πολύτιμο.

Μόλις ένας παίκτης κατέχει εντός ενός παιχνιδιού κάποιο στοιχείο NFT, μπορεί να το πουλήσει ελεύθερα και εκτός του παιχνιδιού όπου δημιουργήθηκε.

Αυτό σημαίνει ότι τα NFT που αντιπροσωπεύουν στοιχεία εντός του παιχνιδιού μπορούν να διαπραγματεύονται σε οποιαδήποτε αγορά NFT για κρυπτονομίσματα ή νομίσματα fiat.

Και χάρη στη σπανιότητά τους, έχουν πραγματική αξία.

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιχνίδια blockchain επιτρέπουν στους παίκτες να κερδίζουν πραγματικά χρήματα.

Axie Infinity

Το μεγαλύτερο play-to-earn παιχνίδι την δεδομένη χρονική στιγμή είναι το Axie Infinity, ένα παιχνίδι σε στυλ Pokemon που δημιουργήθηκε από τη Mavis Studios.

Οι Axies είναι χαριτωμένα, συλλεκτικά εικονικά πλάσματα. Κάθε Axie είναι ένα μη ανταλλάξιμο διακριτικό ή NFT και ορίζεται σύμφωνα με την κατηγορία, τα στατιστικά και τα μέρη του σώματός του.

Οι παίκτες κερδίζουν κρυπτονομίσματα όσο ανατρέφουν και μάχονται με τους Axies τους.

Το παιχνίδι έχει επί του παρόντος όγκο συναλλαγών 3.107.988.508 $ (σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν στις 31 Ιανουαρίου 2022).

Μάχες

Όταν οι παίκτες κάνουν μάχες και ολοκληρώνουν καθημερινές εργασίες με τους Axies τους, μπορούν να κερδίσουν Small Love Potions (SLP).

Τα SLP είναι διακριτικά που μπορούν να ανταλλάσσονται με άλλα κρυπτονομίσματα ή χρήματα fiat.

Μερικοί από τους καλύτερους παίκτες στο Axie Infinity ανταμείβονται επίσης με μάρκες AXS. Το AXS είναι το διακριτικό διακυβέρνησης για το Axie Universe.

Οι κάτοχοι διακριτικών AXS μπορούν να κερδίσουν περαιτέρω ανταμοιβές ποντάροντας αυτά τα διακριτικά ή λαμβάνοντας μέρος σε ψηφοφορίες διακυβέρνησης.

Είναι επίσης δυνατό να αποκτήσει κανείς AXS συναλλάσσοντας άλλα διακριτικά, όπως SLP, σε ανταλλακτήρια όπως το Katana.

Αναπαραγωγή

Οι παίκτες μπορούν επίσης να κερδίσουν εισόδημα εκτρέφοντας τους Axies τους.

Οι Axies μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν νέους απογόνους.

Οι παίκτες μπορούν στη συνέχεια να επιλέξουν να πολεμήσουν με αυτούς τους απογόνους, να τους πουλήσουν στην αγορά του Axie ή να τους χρησιμοποιήσουν για να αναπαράγουν περισσότερους απογόνους.

Η διαδικασία αναπαραγωγής μπορεί να γίνει αρκετά τεχνική και γενικά συνιστάται για πιο έμπειρους παίκτες που έχουν ολοκληρώσει τη δική τους έρευνα για το θέμα.

Επικείμενα παιχνίδια play-to-earn

Πρόσφατα, το BAYC (Bored Ape Yacht Club) ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την Animoca Brands για να κυκλοφορήσει ένα νέο play-to earn παιχνίδι.

Σχεδιασμένο από τη Yuga Labs, το Bored Ape Yacht Club (BAYC) είναι μια σειρά από φωτογραφίες προφίλ NFT που απεικονίζουν αδιάφορους πιθήκους με χαρακτηριστικά που δημιουργούνται τυχαία.

Στο blockchain Ethereum έχουν δημιουργηθεί και μεμονωμένα Bored Apes και μάλιστα έχουν πουληθεί για πολλά εκατομμύρια το καθένα.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ο Απόλυτος Οδηγός
για NFTs

Μάθε χρήσιμες συμβουλές για το τι είναι τα NFTs αλλά και και πως μπορείς να δημιουργήσεις εισόδημα με αυτά. Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα για να λάβεις το δωρεάν ebook.

Ο Απόλυτος
Οδηγός για NFTs

Τελευταία Άρθα