Ο απόλυτος οδηγός για τα Smart Contracts
Ο απόλυτος οδηγός για τα Smart Contracts

Ο απόλυτος οδηγός για τα Smart Contracts

Ενώ ο κόσμος στρέφεται προς τις ψηφιακές και αυτόματες διαδικασίες , οι χειροκίνητες εργασίες αναθεωρούνται με σκοπό να ενσωματωθούν οι σύγχρονες τεχνολογίες. Αυτό περιλαμβάνει και τα απλά συμβόλαια μπορεί τελικά να αντικατασταθούν από έξυπνα συμβόλαια που χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain.

Γενικότερα, ένα συμβόλαιο είναι μια γραπτή και υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ δύο μερών με ένα σύνολο όρων.Ένα έξυπνο συμβόλαιο είναι ένα ψηφιακό συμβόλαιο γραμμένο ως πρόγραμμα υπολογιστή που πρέπει να εκτελεστεί μόλις πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Τι είναι ακριβώς;

Τα smart contracts αποτελούνται από κώδικα υπολογιστή που εκτελεί ένα σύνολο προκαθορισμένων οδηγιών. Έτσι, δεν χρειάζεται να έχεις έναν μεσάζοντα. Κανείς δεν κρατά τα προσωπικά σου στοιχεία, ούτε τα επαληθεύει. Αντίθετα, το blockchain από μόνο του το επαληθεύει.

Πως λειτουργεί;

Ένα έξυπνο συμβόλαιο περιλαμβάνει μια οδηγία γραμμένη σε κώδικα υπολογιστή που δηλώνει, “αν συμβεί το X, κάντε το Y”. Μια συγκεκριμένη ενέργεια θα ενεργοποιηθεί, μόλις εκπληρωθούν οι προκαθορισμένοι όροι.

Οι όροι της συμφωνίας αποθηκεύονται ψηφιακά στο blockchain και ως εκ τούτου μπορούν να παρακολουθούνται εύκολα, αλλά αφού καθοριστούν, δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Και τα δύο μέρη που εμπλέκονται στη συναλλαγή πρέπει να συμφωνήσουν με τους όρους του έξυπνου συμβολαίου και μπορούν να είναι βέβαιοι ότι εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι, το συμβόλαιο δεν θα ολοκληρωθεί.

Συχνά, τα έξυπνα συμβόλαια χρησιμοποιούνται ως ψηφιακές συμφωνίες που ολοκληρώνουν τη μεταφορά κρυπτονομισμάτων χωρίς την ανάγκη μεσάζοντα. Μόλις καθοριστεί η συμφωνία, το έξυπνο συμβόλαιο επαληθεύει ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί και τα περιουσιακά στοιχεία θα ανταλλάσσονται.

 

Ποια είναι τα οφέλη;

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικά από τα οφέλη των έξυπνων συμβολαίων.

•Υπάρχει ασφάλεια καθώς χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα για να διασφαλίσουν ότι τα αρχεία δεν θα μπορούν να αλλαχθούν

•Είναι αυτόνομο και λειτουργούν αυτόματα, εξοικονομείς χρόνο.

•Οποισδήποτε μπορεί να δει το έξυπνο συμβόλαιο

•Δεν απαιτείται μεσάζοντας να επαληθεύει τις πληροφορίες, καθώς το κάνει το blockchain.

Εφαρμογές

Τα έξυπνα συμβόλαια έχουν εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών και ασφαλιστικών, όπου τα περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάζονται μετά την εκπλήρωση ορισμένων προκαθορισμένων όρων.

Αποτελούν βασικό συστατικό του χώρου DeFi και τροφοδοτούν δημοφιλή πρωτόκολλα όπως το Uniswap και το Aave. Τα DApps ή οι αποκεντρωμένες εφαρμογές μπορούν να θεωρηθούν μια σειρά διασυνδεδεμένων έξυπνων συμβολαίων. Ένα έξυπνο συμβόλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έναν μόνο τύπο συναλλαγής. Μια εφαρμογή DA μπορεί να συνδυάσει πολλαπλά έξυπνα συμβόλαια για να ολοκληρώσει πιο περίπλοκα πράγματα. Επίσης, διευκολύνουν την ανεμπόδιστη διανομή κουπονιών σε εκδηλώσεις Initial Coin Offering (ICO).

Αδυναμίες

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως τα έξυπνα συμβόλαια δεν είναι πάντα τέλεια. Συχνά, μετά την εκκίνηση, δεν μπορούν να ενημερωθούν ή να τροποποιηθούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργίες, εάν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα με τον κώδικα. Ενώ προστατεύονται από την τεχνολογία blockchain, ο σχεδιασμός τους πρέπει επίσης να είναι ασφαλής. Διαφορετικά, ενδέχεται να γίνει εκμετάλλευση σφαλμάτων στον κώδικά τους.

Ενώ προστατεύονται από την τεχνολογία blockchain, ο σχεδιασμός τους πρέπει επίσης να είναι ασφαλής. Διαφορετικά, ενδέχεται να γίνει εκμετάλλευση σφαλμάτων στον κώδικά τους.

Κορυφαίες πλατφόρμες έξυπνων συμβολαίων

Ορίστε 5 κορυφαίες πλατφόρμες έξυπνων συμβολαίων ανά κεφαλαιοποίηση αγοράς.

1. Ethereum

Κεφάλαιο αγοράς: 315 δισεκατομμύρια $ (από τις 26 Ιανουαρίου 2021)

Το Ethereum είναι μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που τροφοδοτείται από τεχνολογία blockchain με λειτουργικότητα έξυπνων συμβολαίων. Με απλούς όρους, σαν ένας παγκόσμιος υπολογιστής.

2. Cardano

Κεφάλαιο αγοράς: 37,38 δισ. $

Το Cardano είναι ένα έργο blockchain ανοιχτού κώδικα.

3. Solana

Κεφάλαιο αγοράς: 31,64 δισ. $

Το Solana είναι ένα έξυπνο blockchain ανοιχτού κώδικα που βασίζεται σε συμβόλαια, σχεδιασμένο να φιλοξενεί αποκεντρωμένες εφαρμογές.

4.Terra

Κεφάλαιο αγοράς: 26,20 δισ. $

Το Terra είναι ένα blockchain που βασίζεται στο Cosmos, στόχος του οποίου είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο αποκεντρωμένων stablecoins.

5. Polkadot

Κεφάλαιο αγοράς: 18,94 δισ. $

Το Polkadot είναι ένα δίκτυο “πολλών αλυσίδων” που έχει σχεδιαστεί για να συνδέει δίκτυα blockchain

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ο Απόλυτος Οδηγός
για NFTs

Μάθε χρήσιμες συμβουλές για το τι είναι τα NFTs αλλά και και πως μπορείς να δημιουργήσεις εισόδημα με αυτά. Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα για να λάβεις το δωρεάν ebook.

Ο Απόλυτος
Οδηγός για NFTs

Τελευταία Άρθα