Κρυπτονομίσματα – Ένας πλήρης οδηγός
Κρυπτονομίσματα – Ένας πλήρης οδηγός

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι γίνονται όλο και περισσότερες συζητήσεις γύρω από τα κρυπτονομίσματα, ενώ το ενδιαφέρον του κόσμου να επενδύσει σε αυτά αυξάνεται κατακόρυφα. Μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα, είναι φυσιολογικό να αναρωτιέσαι τι ακριβώς είναι αυτά τα περιβόητα “νομίσματα” που φαίνεται να αποτελούν για πολλούς το μέλλον της οικονομίας. Διαβάζοντας τον παρακάτω οδηγό θα μάθεις τι είναι τα κρυπτονομίσματα, ποια είναι η αξία τους καθώς και πώς μπορείς να επενδύσεις σε αυτά.

Τι είναι το κρυπτονόμισμα; 

Ένα κρυπτονόμισμα (ή crypto) είναι μια μορφή πληρωμής που μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς την ανάγκη ύπαρξης μιας κεντρικής νομισματικής αρχής, όπως μια κυβέρνηση ή μια τράπεζα. Αντιθέτως, τα νομίσματα αυτά δημιουργούνται μέσω της χρήσης κρυπτογραφικών τεχνικών που κινητοποιούν τους ανθρώπους να τα αγοράζουν, να τα πωλούν και να τα εμπορεύονται με ασφάλεια. 

Μπορούν να ανταλλάσσονται με αγαθά και υπηρεσίες, αν και συχνά χρησιμοποιούνται ως επενδυτικά μέσα. Παράλληλα αποτελούν ένα βασικό μέρος της λειτουργίας ορισμένων αποκεντρωμένων χρηματοπιστωτικών δικτύων, όπου τα ψηφιακά κουπόνια αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την πραγματοποίηση συναλλαγών.

Το γνωστότερο κρυπτονόμισμα, το οποίο είναι το Bitcoin, έχει παρουσιάσει ιστορικά μία ευμετάβλητη τιμή. Το 2021 έφτασε στην τιμή ρεκόρ των 65,000 δολαρίων, πριν σημειώσει πτώση. 

Πώς μπορείς να επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα;

Παρότι ορισμένα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin, είναι διαθέσιμα για αγορά με χρηματικό αντάλλαγμα, κάποια άλλα απαιτούν την πληρωμή με Bitcoin ή άλλο κρυπτονόμισμα.

Για να αγοράσεις ένα κρυπτονόμισμα, θα χρειαστείς ένα “wallet”, δηλαδή μια διαδικτυακή εφαρμογή που μπορεί να αποθηκεύσει τα νομίσματά σου. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό σε μια ανταλλαγή και στη συνέχεια, μπορείς να μεταφέρεις εκεί πραγματικά χρήματα για την αγορά κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin ή το Ethereum.

Πόσα κρυπτονομίσματα υπάρχουν; Ποια είναι η αξία τους;

Υπάρχουν περισσότερα από 16.000 διαφορετικά κρυπτονομίσματα που εμπορεύονται δημόσια ενώ ο αριθμός τους συνεχίσει να πολλαπλασιάζεται. Η συνολική αξία όλων των κρυπτονομισμάτων στις 3 Ιανουαρίου 2022 ήταν περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας πέσει από το υψηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών που ξεπερνούσε τα 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Τα καλύτερα κρυπτονομίσματα ανά κεφαλαιοποίηση αγοράς

Αυτά είναι τα 10 μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα συναλλαγών με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, όπως εντοπίστηκαν από την CoinMarketCap (πάροχος δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων για τα κρυπτονομίσματα).

Bitcoin (αξία 883,4 δισεκατομμύρια)
Etherum (αξία 448,2 δισεκατομμύρια)
Binance Coin (αξία 86,9 δισεκατομμύρια)
Tether (αξία 78,4 δισεκατομμύρια)
Solana (αξία 52,9 δισεκατομμύρια)
Cardano (αξία 44,9 δισεκατομμύρια)
USD Coin (42,7 δισεκατομμύρια)
XRP (αξία 39,8 δισεκατομμύρια)
Terra (33,5 δισεκατομμύρια)
Polkadot (29,6 δισεκατομμύρια)

Γιατί τα κρυπτονομίσματα είναι τόσο δημοφιλή;

Οι άνθρωποι επενδύουν σε κρυπτονομίσματα για διάφορους λόγους. Μερικοί από τους δημοφιλέστερους είναι:

Πολλοί υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων τα αντιμετωπίζουν ως το νόμισμα του μέλλοντος και αγωνίζονται να τα αγοράσουν τώρα, πριν πιθανώς γίνουν πολύ πιο πολύτιμα (βλ. Bitcoin).

Σε αρκετούς υποστηρικτές αρέσει το γεγονός ότι τα νομίσματα αυτά εξαιρούν τις κεντρικές τράπεζες από τη διαχείριση της προσφοράς χρήματος. Αυτό διότι με την πάροδο του χρόνου οι τράπεζες τείνουν να μειώνουν την αξία του χρήματος, μέσω του πληθωρισμού.

Σε άλλους υποστηρικτές αρέσει η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα, η οποία ονομάζεται blockchain, επειδή είναι ένα αποκεντρωμένο σύστημα επεξεργασίας και καταγραφής και μπορεί να είναι πιο ασφαλές από τα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών.

Σε ορισμένους κερδοσκόπους αρέσουν τα κρυπτονομίσματα επειδή ανεβαίνουν σε αξία, χωρίς να ενδιαφέρονται για τη μακροπρόθεσμη καθιέρωση των νομισμάτων ως τρόπο διακίνησης χρημάτων.

Γιατί τα κρυπτονομίσματα είναι το μέλλον της οικονομίας;

Τα κρυπτονομίσματα είναι η πρώτη εναλλακτική στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα και έχουν ισχυρά πλεονεκτήματα σε σχέση με προηγούμενες μεθόδους πληρωμής και παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Σκέψου τα ως το Money 2.0. -ένα νέο είδος μετρητών που είναι εγγενές στο διαδίκτυο, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να είναι ο ταχύτερος, ευκολότερος, φθηνότερος, ασφαλέστερος και πιο καθολικός τρόπος ανταλλαγής αξίας που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ο Απόλυτος Οδηγός
για NFTs

Μάθε χρήσιμες συμβουλές για το τι είναι τα NFTs αλλά και και πως μπορείς να δημιουργήσεις εισόδημα με αυτά. Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα για να λάβεις το δωρεάν ebook.

Ο Απόλυτος
Οδηγός για NFTs

Τελευταία Άρθα