Τι σημαίνει Dollar-Cost Averaging: Ένας οδηγός
Τι σημαίνει Dollar-Cost Averaging: Ένας οδηγός

Ο όρος dollar-cost averaging ή εν συντομία DCA είναι μία θεμελιώδης στρατηγική επενδύσεων που περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων σε μικρές ποσότητες και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς λειτουργεί και πότε πρέπει να χρησιμοποιείται…

Τι είναι το Dollar-Cost Averaging;

Με το DCA, ένας επενδυτής αποφασίζει πρώτα για το συνολικό ποσό που θέλει να επενδύσει και στη συνέχεια το επενδύει σε μικρότερες, ίσες δόσεις για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Για παράδειγμα, εάν ένας επενδυτής σκοπεύει να επενδύσει 500 ευρώ, μπορεί να κάνει αγορές των 100 ευρώ κάθε μήνα αντί των 500 ταυτόχρονα.

Ο συγχρονισμός της αγοράς είναι δύσκολος και οι επενδυτές δεν πρέπει να περιμένουν ότι θα χρονομετρήσουν τέλεια την αγορά. Το DCA βοηθά στην αφαίρεση του συγχρονισμού από την εξίσωση.

Κανείς λοιπόν δεν θα «πιάσει» την απόλυτη κορυφή ούτε όμως τον απόλυτο πάτο. Ωστόσο, όταν κάποιος κάνει μεγαλύτερες επενδύσεις, οι διακυμάνσεις των τιμών έχουν σημασία.

Ο μέσος όρος του κόστους του δολαρίου συμβάλλει στη μείωση του αντίκτυπου της αστάθειας και του κινδύνου πραγματοποίησης μιας κακής χρονικής επένδυσης.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση του συναισθηματικού παράγοντα από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, το DCA δεν εξαλείφει τον κίνδυνο.

Η ιδέα είναι απλώς να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μιας κακής συγκυρίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιείται το DCA;

Κάτι βασικό που πρέπει να σημειωθεί σχετικά με το DCA είναι ότι ένας επενδυτής δεν χρειάζεται πάντα να υπολογίζει το μέσο κόστος σε δολάρια. Ο χρόνος είναι εξίσου σημαντικός.

Το DCA θα πρέπει συνήθως να χρησιμοποιείται σε περιόδους αστάθειας και άγχους στην αγορά, όταν δηλαδή υπάρχει μία γενικότερη υποτίμηση των πραγμάτων.

Αγοράζοντας όταν οι άλλοι πωλούν, το DCA μπορεί δυνητικά να βοηθήσει ένα άτομο να επωφεληθεί από την αγορά σε χαμηλή τιμή και την πώληση σε υψηλότερη.

Αλλά το DCA δεν είναι μόνο χρήσιμο κατά την είσοδο στην αγορά. Αντιθέτως, κάποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει και κατά την έξοδό του, όταν δηλαδή βγάζει κέρδος.

Αυτό διότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατον να «πιάσει» τον απόλυτο πάτο ενώ παράλληλα αφαιρείται ο παράγοντας του συγχρονισμού από την εξίσωση.

Σε κάθε περίπτωση, το DCA δεν ενδείκνυται για συνεχόμενη χρήση από έναν επενδυτή, εκτός εάν σκοπεύει να επενδύει με αυτό τον τρόπο για 50 έως 60 χρόνια.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ο Απόλυτος Οδηγός
για NFTs

Μάθε χρήσιμες συμβουλές για το τι είναι τα NFTs αλλά και και πως μπορείς να δημιουργήσεις εισόδημα με αυτά. Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα για να λάβεις το δωρεάν ebook.

Ο Απόλυτος
Οδηγός για NFTs

Τελευταία Άρθα