Bitcoin: Πού και πώς μπορείς να τo αποθηκεύσεις;
Bitcoin: Πού και πώς μπορείς να τo αποθηκεύσεις;

Όπως ακριβώς ισχύει και με το πορτοφόλι σου ή με τον τραπεζικό σου λογαριασμό, έτσι και με το bitcoin, χρειάζεσαι ένα μέρος για να το αποθηκεύσεις αφού το αγοράσεις.

Τα bitcoin αποθηκεύονται σε ψηφιακά πορτοφόλια -είναι ένας τύπος λογισμικού για υπολογιστές που συνδέεται με το δίκτυο bitcoin. Ακριβώς όπως οι τραπεζικές κάρτες έχουν αριθμούς λογαριασμού, έτσι και τα ψηφιακά πορτοφόλια διαθέτουν μια μοναδική διεύθυνση που μπορείς να μοιραστείς με άλλους όταν πραγματοποιείς συναλλαγές.

Αυτή η μοναδική διεύθυνση αποτελεί μία πιο σύντομη και εύχρηστη εκδοχή του δημοσίου κλειδιού (public key) σου. Αποτελείται από 26 έως 35 τυχαίους αλφαριθμητικούς χαρακτήρες και συνήθως έχει την ακόλουθη μορφή: 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε γράμμα και αριθμός στην παραπάνω διεύθυνση είναι σημαντικά. Σε συμβουλεύουμε να ελέγχεις πάντα μια διεύθυνση Bitcoin πριν στείλεις ή λάβεις χρήματα.

Κράτησε τα ιδιωτικά κλειδιά του bitcoin σου ιδιωτικά

Εκτός από το δημόσιο κλειδί, μια διεύθυνση Bitcoin διαθέτει επίσης ένα ιδιωτικό κλειδί. Και όπως υποδηλώνει το όνομα “ιδιωτικό”, αυτό το κλειδί δεν πρέπει να μοιράζεται με κανέναν. Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο ιδιωτικό κλειδί σου μπορεί εύκολα να έχει πρόσβαση και στο πορτοφόλι σου και να κλέψει τα χρήματά σου. Ομοίως, εάν αποτύχεις να αποθηκεύσεις με ασφάλεια το ιδιωτικό σου κλειδί και το χάσεις, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα μπορέσεις ποτέ να ανακτήσεις τα bitcoin σου.

Ένας εύκολος τρόπος για να κατανοήσεις τα δημόσια και τα ιδιωτικά κλειδιά είναι να παρομοιάσεις το δημόσιο κλειδί με την διεύθυνση του σπιτιού σου. Οποιοσδήποτε μπορεί να το δει και να το χρησιμοποιήσει για να παραδώσει προϊόντα σε αυτή την τοποθεσία ή στην προκειμένη περίπτωση να πραγματοποιήσει συναλλαγές. Το ιδιωτικό σου κλειδί είναι σαν το κλειδί της εξώπορτας του σπιτιού σου. Είναι κάτι που μόνο εσύ θέλεις να γνωρίζεις και ταυτόχρονα αυτό που εμποδίζει τους άλλους να έχουν πρόσβαση στα περιεχόμενα του ψηφιακού σου πορτοφολιού.

Πρακτικά, το ιδιωτικό κλειδί χρησιμοποιείται για να επαληθευτεί ότι σου ανήκει το δημόσιο κλειδί. Σου επιτρέπει να έχεις πρόσβαση στο ψηφιακό πορτοφόλι σου και να πραγματοποιείς συναλλαγές. Ορισμένα πορτοφόλια δημιουργούν αυτόματα μια ασφαλή φράση-κλειδί. Πρόκειται για ένα σύνολο λέξεων που σου επιτρέπουν να ξεκλειδώσεις το ψηφιακό πορτοφόλι εάν χάσεις την πρόσβαση στα κλειδιά σου. Για αυτό σου προτείνουμε να εκτυπώσεις αυτή τη φράση ή να την γράψεις σε ένα κομμάτι χαρτί και να την φυλάξεις σε ασφαλές μέρος. Απόφυγε να τραβήξεις φωτογραφίες ή στιγμιότυπο οθόνης που περιλαμβάνουν την συγκεκριμένη φράση στο κινητό σου, καθώς ενδέχεται να πέσουν στα λάθος χέρια σε περίπτωση απώλειας της συσκευής σου.

Τύποι πορτοφολιών αποθήκευσης bitcoin

Επίσης, όπως ισχύει και με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πορτοφολιών για την αποθήκευση bitcoin και κάθε ένας από αυτούς προσφέρει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Υπό μία ευρεία έννοια, υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες πορτοφολιών bitcoin:

Hot wallets: Αυτοί οι τύποι πορτοφολιών bitcoin συνδέονται στο ίντερνετ και είναι συνήθως διαθέσιμοι στο διαδίκτυο ή στο smartphone σου.
Cold wallets: Δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση μέσω ίντερνετ στους συγκεκριμένους τύπους πορτοφολιών bitcoin. Συχνά περιλαμβάνουν φυσικές συσκευές (όπως USB stick), όπου το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια εκτός σύνδεσης.

Hot wallets

Παρότι προσφέρουν σχετικά μικρότερη ασφάλεια, τα hot wallets είναι τα πιο δημοφιλή στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων χάρη στην ευκολία που προσφέρουν. Επειδή είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά και να ανταλλάσσουν χρήματα γρήγορα. Αυτή η ιδιότητα των hot wallets είναι ιδιαίτερα σημαντική, εάν θέλεις να κάνεις γρήγορες συναλλαγές όταν η αγορά κρυπτονομισμάτων μεταβάλλεται. Μερικά δημοφιλή παραδείγματα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνουν τα mobile wallets (για παράδειγμα, το BitPay), τα web ή online wallets (για παράδειγμα, το Coinbase) και τα desktop wallets (για παράδειγμα, το Bitcoin Core).

Όταν εγγράφεσαι σε μια πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, θα δημιουργηθεί αυτόματα ένα διαδικτυακό πορτοφόλι για να αποθηκεύσεις τα bitcoin σου. Ένα από τα μειονεκτήματα της χρήσης web wallets σε πλατφόρμες ανταλλαγής είναι ότι τα ιδιωτικά σου κλειδιά βρίσκονται στην κατοχή κάποιου τρίτου μέρους. Θυμάσαι την παρομοίωση με τα κλειδιά του σπιτιού;

Σκέψου λοιπόν ότι σε αυτήν την περίπτωση κάποιος άλλος έχει το κλειδί του σπιτιού σου. Και ακόμη περισσότερο ότι, αν ήθελε, ο κάτοχος του κλειδιού θα μπορούσε να αποφασίσει να σε κλειδώσει εκτός ή κάποιος θα μπορούσε να διαρρήξει εν αγνοία σου την περιουσία σου, εάν ο ιδιοκτήτης αφήσει το κλειδί να παραπέσει σε λάθος χέρια.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, το 2019, το χρηματιστήριο Cryptopia με έδρα τη Νέα Ζηλανδία παραβιάστηκε και περισσότερα από 17 εκατομμύρια δολάρια σε αιθέρα και άλλα κρυπτονομίσματα κλάπηκαν, αναγκάζοντας το χρηματιστήριο να κλείσει.

Επιπλέον, ένας πρώην υπάλληλός του καταδικάστηκε για κλοπή 170.000 δολαρίων σε κρυπτονομίσματα, μέσω της δημιουργίας αντιγράφων των ιδιωτικών κλειδιών της Cryptopia, τα οποία και αποθήκευσε σε ένα USB. Αυτό του έδωσε πρόσβαση σε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα!

Από την άλλη πλευρά, ένα διαδικτυακό πορτοφόλι συναλλαγών είναι αναμφισβήτητα πιο εύκολο στη δημιουργία και χρήση, ενώ ορισμένα κορυφαία ανταλλακτήρια διαθέτουν πλέον ασφαλιστικά κεφάλαια για την αποζημίωση των χρηστών σε περίπτωση χακαρίσματος.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν επίσης πορτοφόλια για κινητά και επιτραπέζιους υπολογιστές (αλλιώς γνωστά ως software wallets) που προσφέρουν μεγαλύτερο επίπεδο ελέγχου και ασφάλειας. Σε αντίθεση με τα wallets που δημιουργούνται από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, τα περισσότερα mobile και desktop wallets σου δίνουν πρόσβαση στα ιδιωτικά σου κλειδιά.

Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι εάν το κινητό σου παραβιαστεί ή κλαπεί, ο “κλέφτης” ενδέχεται να αποκτήσει αντίγραφο του πορτοφολιού και του bitcoin σου. Επομένως, τα software wallets απαιτούν μεγαλύτερες προφυλάξεις ασφαλείας. Το Electrum και το Exodus είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα software wallets.

Σε γενικές γραμμές, πριν κάνεις λήψη οποιουδήποτε πορτοφολιού λογισμικού, σιγουρέψου ότι έχεις διεξάγει την δέουσα επιμέλεια και ότι έχεις διαβάσει τις κριτικές άλλων πελατών. Επίσης, βεβαιώσου ότι κατεβάζεις το νόμιμο αντίγραφο ενός πραγματικού πορτοφολιού. Μερικοί σκιεροί προγραμματιστές δημιουργούν κλώνους από διάφορες ιστοσελίδες κρυπτογράφησης και προσφέρουν δωρεάν λήψεις, γεγονός που οδηγεί στην πιθανότητα χακαρίσματος.

Cold wallets

Τα cold wallets, όπως τα hardware wallets ή τα paper wallets είναι οι πιο ασφαλείς επιλογές όσον αφορά την αποθήκευση του bitcoin σου. Αυτά είναι προϊόντα αποκλειστικά εκτός σύνδεσης και δεν είναι προσβάσιμα από το Διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να βρίσκεται στην ίδια φυσική τοποθεσία με το πορτοφόλι για να το κλέψει.

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείς μια ηλεκτρονική συσκευή δημιουργίας paper wallets, είναι σημαντικό να έχεις υπόψιν ότι ορισμένα από αυτά μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, επειδή εμπιστεύεσαι τον ιστότοπο δημιουργίας του κλειδιού. Εάν χρησιμοποιείς έναν τέτοιο ιστότοπο, σιγουρέψου ότι ο κώδικας δεν έχει κερκόπορτες (δηλαδή τρόπους για να δουν τα κλειδιά σου οι προγραμματιστές του ιστότοπου).

Τα cold wallets συνιστώνται εάν επιθυμείς να διατηρήσεις το bitcoin σου για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν σκοπεύεις να το ανταλλάσσεις συχνά. Ωστόσο, πρέπει να επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά ότι εάν χάσεις το hardware wallet, το bitcoin σου μπορεί να χαθεί -εκτός εάν έχεις κρατήσει αξιόπιστα αντίγραφα ασφαλείας των κλειδιών.

Ορισμένοι μεγάλοι επενδυτές διατηρούν τα hardware wallets τους σε ασφαλείς τοποθεσίες, όπως θυρίδες τραπεζών. Οι Trezor και Ledger είναι αξιοσημείωτα παραδείγματα κορυφαίων παρόχων hardware wallets.

Αν δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις ποιο πορτοφόλι πρέπει να επιλέξεις, μην ανησυχείς. Πολλοί σοβαροί επενδυτές bitcoin χρησιμοποιούν μια υβριδική προσέγγιση και διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου των κρυπτονομισμάτων τους εκτός σύνδεσης σε cold wallets, διατηρώντας παράλληλα ένα μικρότερο υπόλοιπο δαπανών σε διαδικτυακά πορτοφόλια. Αυτή είναι μια ιδανική κατάσταση που διασφαλίζει ότι το bitcoin σου αποθηκεύεται με ασφάλεια.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ο Απόλυτος Οδηγός
για NFTs

Μάθε χρήσιμες συμβουλές για το τι είναι τα NFTs αλλά και και πως μπορείς να δημιουργήσεις εισόδημα με αυτά. Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα για να λάβεις το δωρεάν ebook.

Ο Απόλυτος
Οδηγός για NFTs

Τελευταία Άρθα