Bitcoin: Τα πλεονεκτήματά του και γιατί να τo χρησιμοποιείς
Bitcoin: Τα πλεονεκτήματά του και γιατί να τo χρησιμοποιείς

Ο Satoshi Nakamoto δημιούργησε αρχικά το bitcoin ως μία εναλλακτική, αποκεντρωμένη μέθοδο πληρωμής. Σε αντίθεση με τις διεθνείς τραπεζικές μεταφορές, πρόκειται για μία λύση χαμηλού κόστους και πολύ γρήγορης εκτέλεσης.

Πιθανόν να έχεις ακούσει ότι το bitcoin, τα κρυπτονομίσματα και γενικότερα όλη η διαφημιστική εκστρατεία γύρω τους αποτελούν το «μέλλον της οικονομίας». Η κύρια φιλοσοφία πίσω από αυτό υπήρξε η δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών που δεν θα βασιζόταν σε κάποιο τρίτο μέρος ή μία κεντρική αρχή για την επιβεβαίωση, τον διακανονισμό ή την έκδοση της συναλλαγής.

Εκτός από την εξάλειψη τρίτων μερών, οι συναλλαγές bitcoin προωθήθηκαν στην αγορά ως μη αναστρέψιμες, αμετάβλητες και σχετικά φθηνότερες από τις παραδοσιακές επιλογές πληρωμών. Σε σύγκριση με τα νομίσματα fiat που ελέγχονται από τις κυβερνήσεις, το bitcoin είναι δημόσιο και λειτουργεί ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κρατική οντότητα. Οι συναλλαγές επαληθεύονται ψηφιακά μέσω ενός καθολικού τύπου τεχνολογίας, γνωστότερου και ως blockchain, που δεν συνδέεται με έναν κεντρικό διακομιστή, αλλά με ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών. Αυτό καθιστά τις συναλλαγές bitcoin σημαντικά πιο προστατευμένες απέναντι σε απάτες ή αντιστροφές χρεώσεων.

Φαντάσου για μια στιγμή το εξής: να ξυπνούσες ένα πρωί και να έβρισκες μπροστά σου έναν κλειδωμένο λογαριασμό PayPal, επειδή η εταιρεία ισχυρίζεται ότι υπήρξε κάποια ύποπτη δραστηριότητα σε αυτόν. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί επουδενί να συμβεί σε ένα αποκεντρωμένο περιβάλλον, επειδή τα κεφάλαιά μας εκεί δεν ελέγχονται από μια κεντρική οντότητα. Ομοίως, η κάθε κυβέρνηση μιας χώρας δεν μπορεί να κλείσει το blockchain επειδή δεν φιλοξενείται σε έναν μόνο διακομιστή ή σε μία μόνο τοποθεσία.

Οι παραπάνω δυνατότητες του bitcoin είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τους διαδικτυακούς εμπόρους. Παράλληλα, επιτρέπουν στους καταναλωτές να απολαμβάνουν μια ευρύτερη επιλογή εγχώριων και διεθνών αγορών χωρίς να ανησυχούν για υψηλές χρεώσεις ή γεωγραφικούς περιορισμούς. Επιπλέον, οι συγκεκριμένες συναλλαγές πραγματοποιούνται με ψευδώνυμα, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρουν στους χρήστες κάποιο βαθμό ανωνυμίας κατά τις συναλλαγές ή την ανταλλαγή κεφαλαίων.

Bitcoin: ένα έμβασμα που υπερβαίνει τα γεωγραφικά όρια

Σε ένα βαθμό, το bitcoin αντιμετωπίζει τα προβλήματα με το τρέχον μοντέλο εμβασμάτων και ιδιαίτερα τα ζητήματα της τιμής και της ταχύτητας. Οι παραδοσιακές υπηρεσίες εμβασμάτων συνήθως έχουν υπερβολικές χρεώσεις και οι μεταφορές ενδέχεται να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να φτάσουν στον προορισμό τους. Το bitcoin, από την άλλη, δεν είναι μόνο πιο γρήγορο, αλλά και πολύ φθηνότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή το δίκτυό του δεν βασίζεται σε κανέναν μεσάζοντα για την επιβεβαίωση των συναλλαγών. Αντίθετα, υπάρχει ένα δίκτυο εθελοντών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον υπολογιστικό εξοπλισμό τους 24/7 για να επιβεβαιώνουν τις αντίστοιχες συναλλαγές.

Μία πληρωμή BTC χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να επιβεβαιωθεί. Αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο ή και μικρότερο, ανάλογα με τη συμφόρηση του δικτύου. Όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το δίκτυο ανά πάσα στιγμή, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για την επεξεργασία μιας συναλλαγής και αντίστροφα. Μπορείς να παρομοιάσεις αυτή τη διαδικασία με την κίνηση σε έναν αυτοκινητόδρομο. Όσο περισσότερα αυτοκίνητα κυκλοφορούν, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να φτάσεις στον προορισμό σου.

Παράλληλα, το bitcoin έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικός και φθηνός τρόπος μεταφοράς χρημάτων εκτός συνόρων. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το μέσο κόστος αποστολής εμβάσματος 200$ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 ήταν 6,82%. Το παραπάνω έχει μεγαλύτερη σημασία όταν γίνονται συναλλαγές που αφορούν μεγαλύτερα ποσά. Από την άλλη πλευρά, η μέση τιμή χρέωση συναλλαγής του δικτύου bitcoin κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν περίπου 2,67 $. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ έχουν κάνει το κρυπτονόμισμα μια νομικά αναγνωρισμένη μορφή χρημάτων.

Γενικότερα, το bitcoin είναι αποκεντρωμένο δίκτυο που δίνει στους ανθρώπους την ελευθερία να ανταλλάσσουν αξία χωρίς να βασίζονται σε μεσάζοντες. Και χάρη στη θεσμική έκρηξη του 2020 και του 2021, πολλές παραδοσιακές εταιρείες δέχονται πλέον το bitcoin ως έναν αναγνωρισμένο τρόπο πληρωμής.

Bitcoin: ένα απόθεμα αξίας

Εκτός από τη χρήση του ως μέσο συναλλαγών, το bitcoin έχει κερδίσει τον τίτλο του «ψηφιακού χρυσού» λόγω της σπανιότητάς του αλλά και της πιθανής χρησιμότητάς του ως οικονομική αντιστάθμιση ή αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Θεωρείται δηλαδή ένα είδος περιουσιακού στοιχείου που αγοράζεται για προστασία από μια ενδεχόμενη οικονομική κρίση ή μία μείωση της αξίας του νομίσματος.

Ακριβώς όπως ο χρυσός, ο οποίος έχει πεπερασμένη προσφορά, το bitcoin έχει μέγιστη προσφορά 21 εκατομμύρια συμβολική αξία. Μέχρι στιγμής, έχουν εξορυχθεί 18,9 εκατομμύρια μάρκες bitcoin. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί έμποροι, θεσμικοί επενδυτές και βραχυρπρόθεσμοι αποταμιευτές έχουν αφυπνιστεί απέναντι στα πιθανά κέρδη από την ανατίμηση της τιμής του bitcoin, επειδή απομένουν μόνο 2,1 εκατομμύρια για να τεθούν σε κυκλοφορία.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν λίγο περισσότεροι από 20 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι στον κόσμο, που σημαίνει ότι κάθε ένας από αυτούς μπορεί να διαθέτει μόνο ένα BTC, παρά τον υπόλοιπο παγκόσμιο πληθυσμό.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ο Απόλυτος Οδηγός
για NFTs

Μάθε χρήσιμες συμβουλές για το τι είναι τα NFTs αλλά και και πως μπορείς να δημιουργήσεις εισόδημα με αυτά. Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα για να λάβεις το δωρεάν ebook.

Ο Απόλυτος
Οδηγός για NFTs

Τελευταία Άρθα