Πριν να επενδύσεις σε altcoins, καλό είναι να ρίξεις μία ματιά στα επίσημα έγγραφα του συγκεκριμένου project, τα στοιχεία προσφοράς-ζήτησης αλλά και τους ενδιαφερόμενους πίσω από το συγκεκριμένο έργο.
Τι είναι τα altcoins;
Η λέξη altcoins έχει ως συνθετικά της τους όρους “alternative” και “coin” και αναφέρεται σε όλες τις εναλλακτικές του Bitcoin. Για παράδειγμα, το Bitcoin και τα altcoins έχουν παρόμοιο βασικό πλαίσιο. Τα altcoins λειτουργούν και αυτά σαν συστήματα peer-to-peer (P2P) και μοιράζονται κώδικες, όπως ισχύει και με το Bitcoin.
Φυσικά, υπάρχουν και μεγάλες διαφορές μεταξύ Bitcoin και altcoin. Μια τέτοια διαφορά είναι ο μηχανισμός συναίνεσης που χρησιμοποιείται από τα altcoins για την επικύρωση συναλλαγών ή την παραγωγή μπλοκ. Ενώ το Bitcoin χρησιμοποιεί τον μηχανισμό συναίνεσης απόδειξης εργασίας (PoW), τα altcoin συνήθως χρησιμοποιούν proof-of-stake (PoS). Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες altcoin και μπορούν να οριστούν καλύτερα από τους μηχανισμούς συναίνεσης και τις μοναδικές λειτουργίες τους.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι altcoin είναι:
Με βάση την εξόρυξη (mining-based)
Τα altcoins που βασίζονται σε εξόρυξη χρησιμοποιούν τη μέθοδο απόδειξης εργασίας, πιο γνωστή ως PoW, η οποία επιτρέπει στα συστήματα να δημιουργούν νέα νομίσματα μέσω εξόρυξης. Η εξόρυξη συνεπάγεται την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων για τη δημιουργία μπλοκ. Τα Monero (XMR), Litecoin (LTC) και ZCash (ZEC) είναι τα παραδείγματα mining-baesd altcoin.
Σταθερά νομίσματα (Stablecoins)
Τα Stablecoins στοχεύουν στη μείωση της αστάθειας που έχει χαρακτηρίσει τις συναλλαγές και τη χρήση κρυπτονομισμάτων από την αρχή. Η αξία των stablecoin είναι, επομένως, συνδεδεμένη με την αξία ενός καλαθιού αγαθών, όπως πολύτιμα μέταλλα, νομίσματα fiat ή άλλα κρυπτονομίσματα. Το καλάθι χρησιμεύει ως αποθεματικό σε περίπτωση που το κρυπτονόμισμα αντιμετωπίσει προβλήματα. Το Dai (DAI), το USD Coin (USDC) και το Tether (USDT) είναι όλα παραδείγματα stablecoins.
Μάρκες ασφαλείας (security tokens)
Όπως μαρτυρά και το όνομά του, ένα security token είναι παρόμοιο με τους παραδοσιακούς τίτλους που συναλλάσσονται στα χρηματιστήρια. Μοιάζουν με τις παραδοσιακές μετοχές και αντιπροσωπεύουν ίδια κεφάλαια, είτε με τη μορφή ιδιοκτησίας είτε με μερίσματα. Οι μάρκες ασφαλείας προσελκύουν επενδυτές λόγω της μεγάλης πιθανότητας η τιμή τους να ανατιμηθεί γρήγορα.
Memecoins
Τα memecoins ονομάζονται έτσι επειδή αντιπροσωπεύουν μια ανόητη αγορά γνωστών κρυπτονομισμάτων. Συνήθως διαφημίζονται από celebrities και δημοφιλείς influencers στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Για παράδειγμα, τα δημοφιλή memecoins όπως το Dogecoin (DOGE) και το Shiba Inu (SHIB), συχνά αυξάνουν τις τιμές τους χάρη στον Έλον Μασκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla και γνωστό λάτρη των κρυπτονομισμάτων.
Κοινοφελείς μάρκες (utility tokens)
Τα utility tokens χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών όπως ανταμοιβές, χρεώσεις δικτύου και αγορές εντός ενός δεδομένου δικτύου. Σε αντιθεση με τα security tokens δεν παρέχουν ίδια κεφάλαια. Το Filecoin (FIL), για παράδειγμα, είναι ένα utility token altcoin που χρησιμοποιείται για την αγορά αποθηκευτικού χώρου σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο αποθήκευσης.
Πώς μπορείς να αξιολογήσεις τα altcoins;
Η θεμελιώδης ανάλυση των altcoins περιλαμβάνει την εξέταση και την αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών για κάθε ένα από αυτά. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την εξέταση των περιπτώσεων χρήσης του κρυπτονομίσματος και του δικτύου του, καθώς και της ομάδας που βρίσκεται πίσω από αυτό, για την πλήρη κατανόηση και αξιολόγηση των καλύτερων altcoins που μπορείς να αγοράσεις.
Κατά την ανάλυση των altcoins ή και γενικότερα οποιουδήποτε κρυπτονομίσματος, ο στόχος είναι να κατανοήσουμε εάν το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο είναι υπερτιμημένο ή υποτιμημένο. Τα υπερτιμημένα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ τα υποτιμημένα είναι ιδανικότερες επιλογές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα υπερτιμημένα altcoins πιθανότατα θα έχουν χαμηλότερη απόδοση και θα υποχωρήσουν στην πραγματική τους αξία. Από την άλλη πλευρά, τα υποτιμημένα έχουν περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης και είναι σταθερά κερδοφόρα.
Μια ενδελεχής ανάλυση θα σε βοηθήσει να πάρεις την καλύτερη απόφαση σχετικά με τις επενδυτικές σου αποφάσεις. Πιο κάτω μπορείς να βρεις ορισμένες χρήσιμες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ανάλυσης κρυπτονομισμάτων πριν επενδύσεις σε αυτά:
Βήμα 1: Ανέλυσε τα σημαντικά έγγραφα και βρες την πρόταση αξίας
Ο έλεγχος των σημαντικών εγγράφων ενός νομίσματος μπορεί να παρέχει πολλές σχετικές πληροφορίες, όπως περιπτώσεις χρήσης, στόχους και το όραμα της ομάδας για το έργο. Αυτή η “λευκή βίβλος” μπορεί να σου δώσει μια καλή εικόνα για το πώς ένα altcoin μπορεί να προσφέρει αξία στους χρήστες του.
Για παράδειγμα, η πρόταση αξίας για το Bitcoin, έχει ως εξής: «Ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα, χωρίς κεντρική τράπεζα ή ενιαίο διαχειριστή, που μπορεί να σταλεί από χρήστη σε χρήστη σε δίκτυο peer-to-peer χωρίς την ανάγκη μεσάζοντα».
Η πρόταση αξίας ενός altcoin μπορεί να σε καθοδηγήσει και όταν αναλύειες και άλλες πληροφορίες σχετικά με αυτό.
Βήμα 2: Αναζήτησε την αυξανόμενη ζήτηση και σταθερή (ή μειούμενη) προσφορά
Η εξέταση της προσφοράς και της ζήτησης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αξιολογήσεις την επόμενη επένδυσή σου σε κρυπτονομίσματε. Έχοντας αποκτήσει μια σαφή εικόνα του τρόπου με τον οποίο το altcoin προσθέτει αξία στους χρήστες του, ήρθε η ώρα να μάθεις πώς μπορείς να πλοηγηθείς στους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης.
Για να το κάνεις αυτό, μπορείς να αποκήσεις πρόσβαση σε πόρους, όπως οι δείκτες τιμών της Cointelegraph’s Price Indexes και του Market News, καθώς και το Heatmap και το CoinMarketCap της Coin 360.
Βήμα 3: Αξιολόγησε την ομάδα και τους ενδιαφερόμενους πίσω από το έργο
Τώρα που καταλαβαίνεις καλά τι μπορεί να προσφέρουν τα altcoins, είναι επίσης σημαντικό να αξιολογήσεις διεξοδικά την ομάδα που βρίσκεται πίσω του. Μπορείς να βρεις πληροφορίες στα σημαντικά έγγραφα του έργου, αλλά σε συμβουλεύουμε να κάνεις και ανεξάρτητη έρευνα. Παράλληλα, μπορείς να ρίξεις μία ματιά στη σελίδα της ομάδας του επίσημου ιστότοπου του project καθώς και τα προφίλ των μελών της ομάδας στο LinkedIn που λογικά θα έχουν δημοσιοποιήσει και θα είναι προσβάσιμα σε όλους.
Κάνε τις ακόλουθες ερωτήσεις όταν εξετάζεις το ιστορικό κάθε μέλους:
- Έχουν δουλέψει σε άλλα αξιόπιστα και επιτυχημένα έργα στο παρελθόν;
- Ποια είναι τα διαπιστευτήριά τους;
- Είναι αξιόπιστα μέλη της κοινότητας κρυπτογράφησης και του οικοσυστήματος blockchain;
Ο στόχος είναι να βρεθεί εάν η ομάδα πίσω από το έργο είναι έμπειρη και αποτελείται από ειδικούς που γνωρίζουν τι κάνουν. Μπορείς να ανατρέξεις σε πλατφόρμες ανάλυσης on-chain και εξερευνητές blockchain για να συμπληρώσεις την έρευνά σου σχετικά με αυτό. Μπορείς επίσης να ψάξεις τα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να ελέγξεις το Twitter για συνομιλίες στις οποίες συμμετέχουν.
Το Ethereum, για παράδειγμα, έχει μια πολύ ισχυρή επενδυτική κοινότητα επειδή κάθε άτομο που εργάζεται σε αυτό δημιουργεί μεγάλη αξία για τους κατόχους του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος. Παρά τα ζητήματα όπως οι υψηλές χρεώσεις και οι αργές συναλλαγές, οι προγραμματιστές, οι δημιουργοί κοινοτήτων και άλλα κορυφαία ταλέντα εξακολουθούν να θέλουν να συνεχίσουν με έργα που σχετίζονται με το Ethereum.
Πλατφόρμες όπως το AAVE και το OpenSea, για παράδειγμα, είναι χτισμένες πάνω στο Ethereum. Η λογική πίσω από τη διασφάλιση μιας ισχυρής βασικής ομάδας που υποστηρίζει το έργο είναι επειδή δημιουργεί ένα εφέ “κυματισμού”. Πρακτικά, αυτή σημαίνει ότι ένα έργο με μια ισχυρή ταλαντούχα ομάδα προσελκύει ακόμη πιο αξιόπιστουςοραματιστές, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία ακόμη περισσότερων έργων και βελτιώσεων στην πλατφόρμα, όπως το Ethereum. Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να βελτιώνουν συνεχώς τις διαθέσιμες πλατφόρμες και τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το έργο, παράγοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη αξία για τους κατόχους των κρυπτονομισμάτων.
Ποια altcoins έχουν τις καλύτερες προοπτικές;
Όταν γίνεται λόγος για μία επένδυση altcoin, υπάρχει μια ποικιλία επιλογών από τις οποίες μπορείς να επιλέξεις. Ωστόσο, είναι πάντα συνετό να γνωρίζεις ποια έχουν τις περισσότερες δυνατότητες, ώστε να διασφαλίσεις ότι θα κάνεις μια έξυπνη επένδυση.
Ethereum: Υπάρχει λόγος που το Ethereum θεωρείται από πολλούς ο «Βασιλιάς των Altcoins». Δημιουργήθηκε το 2013 από τον Vitalik Buterin και τους συνιδρυτές του και αποτελεί μια έξυπνη πλατφόρμα συμβάσεων που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps). Οι ιδρυτές κατασκεύασαν τη Solidity, δηλαδή την δική του γλώσσα προγραμματισμού ώστε να συντάσσονται έξυπνα συμβόλαια. Η πλειοψηφία του υπάρχοντος αποκεντρωμένου χρηματοοικονομικού χώρου βασίζεται στο blockchain του Ethereum, ενώ το εγγενές διακριτικό Ether (ETH) συνεχίζει να εξελίσσει την χρησιμότητά του μέρα με τη μέρα.
Chainlink: Το Chainlink μεταφέρει τα έξυπνα συμβόλαια σε άλλο επίπεδο ενσωματώνοντας σε αυτά δεδομένα του πραγματικού κόσμου. Χάρη στο Chainlink, τα έξυπνα συμβόλαια Ethereum μπορούν πλέον να πραγματοποιούν κλήσεις σε άλλες διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών, καθώς και να ενεργούν σε παγκόσμιες εμφανίσεις και άλλες τιμές περιουσιακών στοιχείων. Η αξία του Chainlink συνεχίζει να εκτινάσσεται στα ύψη, ενώ συγκεντρώνει πολύτιμους μετόχους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην CEO της Google, Eric Schmidt, ως ενός από τους συμβούλους της.
Stellar Lumens: Η Stellar στοχεύει στο να ενώσει τα παγκόσμια τραπεζικά συστήματα μέσω της αποκεντρωμένης πλατφόρμας της. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιεί αποσυνδεδεμένες μεθόδους πληρωμής, όπως το Alchemy Pay και το Single Euro Payments Area. Στη συνέχεια, το δίκτυο της Stellar συνδέει αυτά τα συστήματα μέσω ενός αποκεντρωμένου βοηθητικού δικτύου. Βασικός ανταγωνιστής της Stellar είναι το Ripple, του οποίου το λειτουργικό σύστημα μέσω SEC το καθστά ευάλωτο. Αυτό τοποθετεί τη Stellar σε προνομιακή θέση ώστε να αναλάβει τα ηνία και να γίνει το κορυφαίο παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών.
Aave: Η Aave αποτελεί ένα από τα κορυφαία πρωτόκολλα δανεισμού σήμερα και συνεχίζει να προσφέρει ασφάλεια και ανωνυμία στους δανειολήπτες. Λόγω της δημοτικότητάς της, οι δανειολήπτες υποχρεούνται να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια από το ποσό που δανείζονται. Η εξασφάλιση αυτή διατηρείται με ασφάλεια σε μεσεγγύηση καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου. Σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων, ο δανειστής πληρώνεται αυτόματα μέσω του έξυπνου συμβολαίου.