Αγορά NFT: Ένας πλήρης οδηγός
Αγορά NFT: Ένας πλήρης οδηγός

Το NFT σημαίνει non-fungible token.

Είναι μοναδικά ψηφιακά διακριτικά που αντιπροσωπεύουν την ιδιοκτησία ενός ψηφιακού στοιχείου, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέεται με ένα φυσικό στοιχείο όπως ένα ρολόι ή ένα έργο τέχνης.

Όμως, πού μπορείς να αγοράσεις αυτά τα NFT;

Υπάρχει ένα διευρυνόμενο φάσμα αγορών NFT που πωλούν ψηφιακή τέχνη και σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα. Στην συνέχεια του άρθρου ρίχνουμε μια ματιά σε μερικές από τις κορυφαίες εικονικές αγορές (virtual marketplaces).

Οι αγορές NFT

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσεις ένα NFT είναι μέσω μιας αγοράς. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αγορών που πωλούν ψηφιακά έργα τέχνης και συλλεκτικά αντικείμενα.

Σημείωσε όμως ότι όλες οι αγορές χρεώνουν ένα ποσοστό επί των πωλήσεων. Για παράδειγμα, η χρέωση υπηρεσιών στην πιο γνωστή αγορά, το OpenSea, είναι περίπου 2,5%.

Έτσι, όταν πρόκειται να πουλήσεις ένα NFT για 100 SOL, το OpenSea θα κρατούσε το 2,5% αυτής της πώλησης. Το τέλος αυτό επιβαρύνει τον παραλήπτη των κεφαλαίων. Έτσι, αν πουλούσες το NFT σου για 100 SOL, το 2,5% αυτής της πώλησης θα πήγαινε απευθείας στο OpenSea και θα λάμβανες τα υπόλοιπα 97,5 SOL.

Επίσης, χάρη στον τρόπο με τον οποίο προγραμματίζονται τα NFT, οι καλλιτέχνες μπορούν να λαμβάνουν προμήθεια για τη μεταπώληση των έργων τέχνης τους.

Όταν ένας καλλιτέχνης είναι ανερχόμενος, τα έργα τέχνης του μπορεί να πουληθούν σε σχετικά φθηνή τιμή. Αργότερα, καθώς ο καλλιτέχνης γίνεται σπουδαιότερος, η τιμή της τέχνης του μπορεί να αυξηθεί.

Και συνήθως, στον παραδοσιακό κόσμο της τέχνης, από τη στιγμή που ένα έργο τέχνης αγοράζεται από τον δημιουργό, ο καλλιτέχνης δεν λαμβάνει προμήθειες από τυχόν μεταπώλησή του.

Εδώ είναι που έρχονται τα NFT. Κατά τη δημοσίευση ενός NFT, ο καλλιτέχνης μπορεί να αποφασίσει την προμήθεια που επιθυμεί να λαμβάνει.

Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσει να προβεί σε προμήθεια 5% για ένα έργο τέχνης αξίας 100 SOL. Έτσι, κάθε φορά που το έργο πωλείται, 5 SOL πήγαιναν απευθείας στο πορτοφόλι του καλλιτέχνη, (το τέλος 2,5% θα πήγαινε στην αγορά) και το υπόλοιπο ποσό πηγαίνει στον πωλητή.

Solana vs αγορές Ethereum

Σημείωσε ότι οι αγορές Solana είναι πολύ πιο γρήγορες από τις αγορές Ethereum. Σε μια αγορά Ethereum, μπορεί να χρειαστούν περίπου 10-15 λεπτά για να ολοκληρωθεί μία συναλλαγή.

Επίσης, όταν αγοράζεις ή πουλάς ένα NFT σε μια αγορά Ethereum, θα πρέπει να πληρώσεις και ένα τέλος αερίου. Στις αγορές Solana, οι συναλλαγές είναι σχεδόν άμεσες και τα τέλη φυσικού αερίου σχεδόν αμελητέα.

Ως εκ τούτου, σου συνιστούμε να ξεκινήσεις με τις αγορές Solana NFT, τουλάχιστον μέχρι να εξοικειωθείς με την λογική των NFT marketplaces.

Κορυφαίες αγορές NFT

Ας δούμε μερικές από τις κορυφαίες αγορές NFT.

OpenSea

Το OpenSea είναι η μεγαλύτερη αγορά NFT αυτή τη στιγμή. Φιλοξενείται στο blockchain Ethereum και είναι αποκεντρωμένη, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες διατηρούν την ιδιοκτησία των περιουσιακών τους στοιχείων, ακόμη και όταν τα καταχωρούν.

Και, καθώς τα πάντα φιλοξενούνται στο blockchain, ο καθένας μπορεί να απαριθμήσει τις συλλογές του. Αν και είναι θετικό ότι κάθε καλλιτέχνης έχει πρόσβαση στην αγορά, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επωφεληθούν και ορισμένοι απατεώνες.

Έτσι, για να βεβαιωθείς ότι οι καλλιτέχνες και οι χρήστες προστατεύονται, όταν η συλλογή ενός καλλιτέχνη ξεπεράσει το 100ETH σε όγκο, το OpenSea θα την επαληθεύσει προκειμένου να διασφαλίσει ότι κάθε κομμάτι είναι αυθεντικό.

Ωστόσο, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία επαλήθευσης, οι απατεώνες μπορούν να αντιγράψουν έργα τέχνης από ένα έργο που έχει δεχτεί μεγάλη διαφημιστική προβολή, όμως δεν έχει ακόμη επαληθευτεί και στη συνέχεις να προσπαθήσουν να τα αναφέρουν, κάνοντάς να φαίνονται αυθεντικά.

Επομένως, χρειάζεται πάντα εξαιρετική προσοχή όταν αγοράζεις από το OpenSea ή οποιαδήποτε αγορά NFT, από μη επαληθευμένες συλλογές.

Γενικότερα, προσπάθησε να βρεις τον σύνδεσμο OpenSea από το έργο NFT απευθείας, μέσω των προφίλ κοινωνικών μέσων του έργου – θα πρέπει να είναι δημόσια διαθέσιμα.

Και πριν αγοράσεις, φρόντισε να ελέγξεις πολλές φορές. Επίσης, μην ξεχνάς τα τέλη φυσικού αερίου όταν πραγματοποιείς συναλλαγές στο OpenSea.

Magic Eden

Το Magic Eden είναι η κορυφαία αγορά NFT στο Solana.

Επικεντρώνεται στην καταχώριση έργων που χρησιμεύουν ως εικόνες προφίλ, όπως το Solana Monkey Business και το Degenerate Ape Academy.

Η αγορά αυτή γνώρισε ταχεία ανάπτυξη και υιοθετήθηκε ευρέως, αξιοποιώντας τον σχεδόν άμεσο χρόνο επιβεβαίωσης συναλλαγών της Solana και τις πολύ χαμηλές χρεώσεις αερίου, προσφέροντας στους χρήστες μια ομαλή εμπειρία.

Και εδώ όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι το Magic Eden χρεώνει προμήθεια 2% σε όλες τις συναλλαγές. Ωστόσο, δεν υπάρχει χρέωση εισαγωγής.

Τα ποσά των δικαιωμάτων καθορίζονται από τον καλλιτέχνη και καταβάλλονται αμέσως μετά την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής.

Μπορείς να δεις το ποσοστό των δικαιωμάτων που έχει ορίσει ο καλλιτέχνης στη σελίδα λεπτομερειών του προϊόντος.

Exchange.Art

Το Exchange.Art είναι μια ακόμη αγορά Solana που εστιάζει σε μοναδικά κομμάτια από καλλιτέχνες και φωτογραφικές συλλογές.

Προσφέρει μια πιο επιμελημένη προσέγγιση, επιλέγοντας τους καλύτερους καλλιτέχνες στο οικοσύστημα Solana για προώθηση, μέσω των επιμελημένων πάνελ του. Αν θες να δεις μερικά σπουδαία έργα τέχνης, τότε αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη.

Δεν υπάρχει χρέωση καταχώρισης στο Exchange.Art, αλλά η πλατφόρμα χρεώνει ένα τέλος συναλλαγής 2,5%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ο Απόλυτος Οδηγός
για NFTs

Μάθε χρήσιμες συμβουλές για το τι είναι τα NFTs αλλά και και πως μπορείς να δημιουργήσεις εισόδημα με αυτά. Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα για να λάβεις το δωρεάν ebook.

Ο Απόλυτος
Οδηγός για NFTs

Τελευταία Άρθα