32 όροι για τα κρυπτονομίσματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις 
32 όροι για τα κρυπτονομίσματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις 

Κρυπτονομίσματα – Βασικοί Όροι

1. Τι είναι το ATH (All-Time High);

Η υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται από ένα περιουσιακό στοιχείο. Το αντίθετο του ATH είναι το ATL (all-time-low), το οποίο είναι η ιστορικά χαμηλότερη τιμή ενός κρυπτονομίσματος.

2. Τι είναι τα Alternative Coins (Altcoins);

Πέρα από το Bitcoin, υπάρχουν χιλιάδες άλλα ψηφιακά κρυπτονομίσματα, τα οποία βασίζονται στην τεχνολογία του blockchain. 

Κάθε ένα από αυτά διαθέτει μοναδικά και καινοτόμα στοιχεία. Η συντριπτική πλειοψηφία των altcoin δεν αναγνωρίζεται και έχουν σχετικά χαμηλό ημερήσιο όγκο συναλλαγών και κεφαλαιοποίηση αγοράς. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα εναλλακτικών νομισμάτων, όπως το Ethereum και το Ripple, με αξιοπρεπή ρευστότητα και συναλλαγές έναντι ζευγών FIAT. Με τα χρόνια, από τα χιλιάδες altcoins που υπήρχαν, πολλά έχασαν εντελώς την αξία τους και απλώς εξαφανίστηκαν.

3. Ποιος θεωρείται Bitcoin Maximalist;

Ένα τέτοιο άτομο πιστεύει αποκλειστικά και εμφατικά στο Bitcoin. Συνήθως, ο μαξιμαλιστής θεωρεί τα άλλα altcoins ως ανάξια και περιττά, κοινώς, για πέταμα!

4. Τι είναι το Block Reward;

Έτσι αποκαλείται η αποζημίωση που λαμβάνουν οι εξορύκτες για την επιτυχή ολοκλήρωση νέων συναλλαγών και την καταγραφή τους στο blockchain.

5. Τι είναι το blockchain;

Το blockchain μπορεί να περιγραφεί ως ένα τεράστιο αρχείο πληροφοριών που παραθέτει όλες τις συναλλαγές που έγιναν ποτέ. Αποτελεί την καρδιά του δικτύου Bitcoin και λειτουργεί ως ένα είδος καθολικού.

6. Τι είναι το Centralized Crypto Exchange (CEX);

Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών, όπου μπορούν να διαπραγματεύονται κρυπτονομίσματα και χρήματα FIAT. Ο όρος κεντρικό (centralized) σημαίνει ότι το χρηματιστήριο λειτουργεί από μια συγκεκριμένη οντότητα που διατηρεί τον πλήρη έλεγχο πάνω της.

Τα περισσότερα ανταλλακτήρια για κρυπτονομίσματα (crypto exchangers) επιτρέπουν μόνο συναλλαγές από κρυπτονόμισμα σε κρυπτονόμισμα. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα από αυτά επιτρέπουν επίσης συναλλαγές κρυπτογράφησης σε FIAT. Τα πιο δημοφιλή ανταλλακτήρια είναι το Binance, το Coinbase, το Kraken, το Bitstamp και το BitFinex.

7. Τι είναι το DAO (Decentralized Autonomous Organization);

Ένα DAO ή αλλιώς αποκεντρωμένος αυτόνομος οργανισμός, είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί χωρίς κεντρική κυβέρνηση. Συνήθως επικεφαλής του είναι οι μέτοχοι, ενώ ο οργανισμός διαθέτει ένα διαφανές σύνολο κανόνων κωδικοποιημένο σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή.

Το διάσημο DAO Hack: Το 2016, ένας χάκερ ανακάλυψε μία κλειδαρότρυπα στον κώδικα και την χρησιμοποίησε για να αδειάσει το Ethereum. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια ΕΤΗ ή με άλλους όρους, 70 εκατομμύρια δολάρια, κλάπηκαν. Ως αποτέλεσμα, το ETH παρουσίασε πτώση πάνω από 30% μέσα σε μία μόνο ημέρα!

8. Τι είναι οι dApps;

Οι dApps ή αλλιώς αποκεντρωμένες εφαρμογές είναι εφαρμογές που έχουν φτιαχτεί πάνω στην τεχνολογία blockchain, χωρίς την ύπαρξη κάποιας κεντρικής λειτουργικής αρχής.

9. Τι είναι το DEX (Decentralized Exchange);

Ένα DEX, ή αλλιώς αποκεντρωμένο χρηματιστήριο, είναι ένα χρηματιστήριο που λειτουργεί χωρίς κεντρική αρχή – δηλαδή καμία εταιρεία δεν το διαχειρίζεται. Μερικά από τα πλεονεκτήματα του DEX έναντι του CEX έγκεινται στα επίπεδα ασφαλείας του, τα οποία είναι πιο δύσκολο να παραβιαστούν. Το ίδιο ισχύει και για τους κανονισμούς του.

10. Τι είναι το DeFi (Decentralized Finance);

Το DeFi, ή αλλιώς αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, είναι ένα νέο νομισματικό σύστημα που βασίζεται σε δημόσια blockchains, χωρίς τη συμμετοχή ενός κεντρικού ιδρύματος.

11. Τι είναι το Digital Address (ψηφιακή διεύθυνση);

Είναι μια ακολουθία από 27 έως 34 γράμματα και αριθμούς. Κάθε διεύθυνση είναι μοναδική. Ένα παράδειγμα ψηφιακής διεύθυνσης είναι το εξής: 135sti2R9ZooiGrFFRJxYGeDvF5Uvjj7JK.

Οι ψηφιακές διευθύνσεις αντιπροσωπεύουν πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων. Προκειμένου να στείλουμε κρυπτονομίσματα ή κεφάλαια, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιακή διεύθυνση του παραλήπτη.

12. Τι είναι το Digital Wallet (ψηφιακό πορτοφόλι);

Το ψηφιακό πορτοφόλι μπορεί να είναι μια εφαρμογή που έχει εγκατασταθεί σε έναν τοπικό υπολογιστή (PC), μια εφαρμογή για κινητά ή ένας απομακρυσμένος διακομιστής, τα οποία διευκολύνουν την αποθήκευση ψηφιακών νομισμάτων. Τα περισσότερα ψηφιακά πορτοφόλια κατασκευάζονται για την αποθήκευση Bitcoin. Ένα ψηφιακό πορτοφόλι χρησιμοποιεί δημόσιες διευθύνσεις καθώς και ιδιωτικά κλειδιά για να κρατήσει τα χρήματά του.

Τα πιο ασφαλή ψηφιακά πορτοφόλια για κρυπτονομίσματα είναι τα paper wallets ή τα hardware wallets, όπως το Trezor και το Ledger.

13. Τι είναι το FIAT;

Οποιοδήποτε νόμισμα υποστηρίζεται από ένα κράτος ή μία χώρα. Βασικά, είναι όλα τα είδη νομισμάτων που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση (USD, Ευρώ, CAD, κ.λπ.).

14. Τι είναι το FOMO (Fear Of Missing Out);

FOMO είναι ένας όρος που περιγράφει τον φόβο κάποιου να μην εισέλθει σε μια κερδοφόρα θέση συναλλαγών.

15. Τι είναι το FUD (fear, uncertainty & doubt);

Το FUD σημαίνει φόβος, αβεβαιότητα και αμφιβολία. Αναφέρεται στην διασπορά άσχημων νέων για τα κρυπτονομίσματα, τα οποία διαδίδονται συνεχώς από τον παραδοσιακό τύπο και στοχεύουν στη δημιουργία μαζικού πανικού. Το FUD μπορεί να σχετίζεται με ρυθμιστικά ζητήματα του Bitcoin, φήμες για απαγόρευση κρυπτονομισμάτων και πολλά άλλα.

16. Τι είναι το HODL;

Το HODL είναι μια “διαταραχή” της αγγλικής λέξης “hold”. Οι holders πιστεύουν στο Bitcoin και το κρατούν στην ιδιοκτησία τους ανεξάρτητα από την τιμή του, για μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα ή ακόμη και για πάντα. Το HODL χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά όταν “έσπασε η φούσκα” των κρυπτονομισμάτων, τον Δεκέμβριο του 2013.

17. Τι είναι το Halving;

Είναι μια προκαθορισμένη διαδικασία που μειώνει στο μισό τις ανταμοιβές που λαμβάνουν οι εξορύκτες για την καταγραφή και την επαλήθευση των συναλλαγών στα νέα μπλοκ που προστίθενται στο blockchain. Το halving του bitcoin συμβαίνει μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια.

18. Τι είναι το ICO (Initial Coin Offering);

Η αρχική προσφορά νομισμάτων είναι μια μέθοδος συγκέντρωσης κεφαλαίων με την οποία τα project κρυπτογράφησης αντλούν κεφάλαια από το κοινό. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές συγκεντρώσεις κεφαλαίων, οι επενδυτές ICO είναι επιλέξιμοι μόνο για τα διακριτικά και δεν είναι κάτοχοι μετοχών με δικαιώματα ψήφου.

H “φούσκα” του ICO διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018. Όλους αυτούς τους μήνες υπήρξαν εκατοντάδες επιτυχημένες συγκεντρώσεις κεφαλαίων ICO. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ICO ήταν τύπου ERC-20, με βάση το blockchain Ethereum.

Παρόλα αυτά, η επένδυση σε ICO θεωρείται πολύ επικίνδυνη. Πολλά ICO αποδείχθηκε πως ήταν απάτες, διαγράφοντας εντελώς τα κεφάλαια των επενδυτών. Ο αριθμός των ICO μειώθηκε απότομα κατά το 2018 και τον Ιανουάριο του 2019, η Binance ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε μια αρχική προσφορά ανταλλαγής (IEO).

19. Τι είναι το IEO (Initial Exchange Offering);

Το IEO σημαίνει Initial Exchange Offering και είναι μια μορφή συγκέντρωσης κεφαλαίων για τη δημιουργία ενός νέου διακριτικού που διεξάγεται από ένα ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης. Το πρώτο IEO ήταν το GIFTO που συγκέντρωσε 30 εκατομμύρια δολάρια στο Binance Exchange το 2018. Οι IEO έγιναν δημοφιλείς το πρώτο εξάμηνο του 2019, λίγο μετά τη δραστική μείωση του αριθμού των ICO.

Ακριβώς όπως τα ICO, έτσι και τα IEO θεωρούνται είδος επένδυσης υψηλού κινδύνου.

20. Τι είναι το KYC (Know Your Customer);

KYC σημαίνει “μάθε τον πελάτη σου” και είναι μια διαδικασία κατά την οποία ζητείται από τους πελάτες να παρέχουν στοιχεία της ταυτότητάς τους εξαιτίας κάποιων κανονισμών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα σκαναρισμένο διαβατήριο, ένα αποδεικτικό της διεύθυνσης του σπιτιού ή μία επιβεβαίωση μέσω webcam.

21. Τι είναι το Market Cap;

Το Market Cap ή κεφαλαιοποίηση της αγοράς (από το market capitalization) αντιπροσωπεύει την τρέχουσα τιμή ενός κρυπτονομίσματος πολλαπλασιαζόμενη με τον συνολικό αριθμό νομισμάτων στην αγορά (την προσφορά κυκλοφορίας). Το Bitcoin είναι το κρυπτονόμισμα με την υψηλότερη αξία αγοράς.

22. Τι είναι το Mining; Ποιοι είναι οι Miners;

Η εξόρυξη (mining) είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων Bitcoin. Η εξόρυξη γίνεται από εξορύκτες (miners), οι οποίοι λύνουν περίπλοκες εξισώσεις. Ο εξορύκτης που θα λύσει γρηγορότερα μία εξίσωση θα λάβει την ανταμοιβή (χρέωση) για τη συναλλαγή και θα την προσθέσει στο μπλοκ. Κατά μέσο όρο, κάθε 10 λεπτά, ένα νέο μπλοκ προστίθεται στο γιγάντιο κόσμο του blockchain. 

Η εξόρυξη Bitcoin μπορούσε να γίνει χρησιμοποιώντας έναν προσωπικό υπολογιστή (PC) στα πρώτα χρόνια του κρυπτονομίσματος. Σήμερα όμως οι προσπάθειες εξόρυξης μοιράζονται μεταξύ μεγάλων εταιρειών όπως η Bitmain με έδρα την Κίνα. Η εξόρυξη δεν περιορίζεται μόνο στο Bitcoin, αλλά και σε άλλα κρυπτονομίσματα τύπου PoW (Proof-Of-Work).

23. Τι είναι το Bitcoin to the Moon;

Ο όρος moon (φεγγάρι) χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα περιουσιακό στοιχείο του οποίου η τιμή αυξάνεται σημαντικά.

24. Τι είναι το Proof-of-Stake (PoS);

Αυτός ο αλγόριθμος συναίνεσης επιτρέπει στους χρήστες να αποφασίσουν ποιος θα επικυρώσει το επόμενο μπλοκ, ανάλογα με τον αριθμό των νομισμάτων που διαθέτουν. Όσοι κατέχουν κρυπτονομίσματα κλειδώνουν αυτά τα διακριτικά για να ασφαλίσουν το δίκτυο και να λάβουν ανταμοιβές.

25. Τι είναι το Proof-of-Work (PoW);

Είναι ο αρχικός αλγόριθμος συναίνεσης του δικτύου blockchain. Ο αλγόριθμος χρησιμοποιείται για την επιβεβαίωση συναλλαγών και την προσθήκη νέων μπλοκ στην αλυσίδα. Οι εξορύκτες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να λάβουν ανταμοιβές κατά την επιβεβαίωση συναλλαγών.

26. Τι είναι το Private Key; Τι είναι το Seed;

Κάθε δημόσια ή ψηφιακή διεύθυνση έχει ένα μοναδικό ιδιωτικό κλειδί που απαιτείται για την πρόσβαση στα κεφάλαια. Η μορφή που μπορεί να πάρει ένα ιδιωτικό κλειδί είναι η ακόλουθη: 6AkL0TJAuKcucHGqWVfUIa4g1haE0ilcm7eWUDo..fd + PpzdCJf1s4WdsK.

Ένα ιδιωτικό κλειδί αντιπροσωπεύεται συνήθως πιο ξεκάθαρα, με μια φράση seed. Αυτή η φράση είναι ένας συνδυασμός 12 ή 24 λέξεων.

27. Τι είναι το Pump & Dump;

Το P&D αυξάνει τεχνητά την τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν το πουλήσει μαζικά ακόμη πιο γρήγορα, ενώ η αξία του πέφτει στο επίπεδο τιμής πριν από την τεχνητή αύξηση.

Όσο χαμηλότερος είναι ο όγκος συναλλαγών και η ρευστότητα, τόσο πιο εύκολο είναι να αντλήσεις (pupm) και να απορρίψεις (dump) ένα νόμισμα. Ως εκ τούτου, τα κρυπτονομίσματα χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης επιλέγονται συνήθως για P&D.

28. Τι είναι το Satoshi;

Το Satoshi είναι η μονάδα σεντ του Bitcoin. Ένα Satoshi αντιπροσωπεύει το 0,00000001 ενός Bitcoin. Πήρε το όνομά του από τον Satoshi Nakamoto, τον ανώνυμο δημιουργό του Bitcoin.

29. Τι είναι το Shitcoin;

Το Shitcoin είναι ένα ψευδώνυμο για ένα altcoin χωρίς προϊόν και χωρίς πραγματική αξία. Ο όρος Shitcoins χρησιμοποιούνται κυρίως από τους Maximalists του Bitcoin για να περιγράψουν τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα altcoin εκτός από το Bitcoin.

30. Τι είναι το Total Market Cap;

Το Total market Cap ή συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι η κεφαλαιοποίηση αγοράς όλων των κρυπτονομισμάτων συνδυαστικά.

31. Ποιος θεωρείται bitcoin Whale;

Ένα άτομο ή μια οντότητα που κατέχει τόσο μεγάλη ποσότητα Bitcoin που μπορούν να επηρεάζουν μόνα τους την τιμή του Bitcoin αγοράζοντας ή πουλώντας μαζικά.

32. Τι είναι το Whitepaper;

Το Whitepaper (ή WP) είναι μια έγκυρη αναφορά ή οδηγός που έχει σχεδιαστεί για να ενημερώνει τους αναγνώστες σχετικά με τις προδιαγραφές ενός νέου πρότζεκτ κρυπτογράφησης. Είναι ισοδύναμο με ένα επιχειρηματικό σχέδιο στον παραδοσιακό χρηματοοικονομικό τομέα. Το WP συντάσσεται από την ομάδα του έργου και συνήθως έχει κεφάλαια που συζητούν το πρόβλημα που λύθηκε, το διακριτικό, την ομάδα και τις τεχνικές πτυχές του έργου.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ο Απόλυτος Οδηγός
για NFTs

Μάθε χρήσιμες συμβουλές για το τι είναι τα NFTs αλλά και και πως μπορείς να δημιουργήσεις εισόδημα με αυτά. Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα για να λάβεις το δωρεάν ebook.

Ο Απόλυτος
Οδηγός για NFTs

Τελευταία Άρθα